FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton podsjetila Kinu na ljudska prava

Autor: dhai
WASHINGTON, 14. siječnja 2011.(Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton u petak je pozvala Kinu da poduzme "stvarnu akciju" kako bi poboljšala svoju politiku ljudskih prava i prihvatila veću odgovornost kao svjetske sile uoči službenog posjeta Washingtonu kineskoga predsjednika Hua Jintaoa idući tjedan.

U programatskom govoru, koji je održala u State Departmentu, Clinton je istaknula da SAD želi "pozitivne, kooperativne i sveobuhvatne odnose" s Kinom, da pozdravlja uspon azijske sile i odbacuje pozive na hladnoratnu politiku obuzdavanja suparnika.

"Amerika i Kina dosegnule su kritičan trenutak kad će njihovi veliki i mali potezi odrediti put u njihovim odnosima", rekla je Clinton, dodavši da je važno graditi povjerenje između dviju velikih sila.

Istaknuvši da su ljudska prava i građanske slobode u srži američke diplomacije, Clinton je ponovila poziv Washingtona da oslobodi dobitnika Nobelove nagrade za mir Liua Xiaoboa i ostale političke zatvorenike u Kini.

Među najvažnijim pitanjima američko-kineskih odonosa, po njezinim su riječima, proširenje suradnje oružanih snaga dviju zemalja, suradnja u provedbi sankcija protiv Irana i utjecaj Pekinga na Sjevernu Koreju.

"Jako je važno da nam se Kina pridruži u slanju nedvosmislena signala Sjevernoj Koreji da su njezine nedavne provokacije, uključivo najavu obogaćivanja urana, neprihvatljive", rekla je Clinton.

"Dok Sjeverna Koreja na konkretan način ne pokaže namjeru da ispuni svoje obveze, Kina, zajedno s cijelom međunarodnom zajednicom, mora odlučno provoditi sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo prošle godine", dodala je.

Clinton je istaknula da se odnosi SAD i Kine ne uklapaju u crno-bijele kategorije, poput "prijatelja ili suparnika", već da je riječ o "dvjema složenim zemljama s jako različitim političkim sustavima i stajalištima", koje puno više dobivaju od suradnje nego od sukoba.

"Danas su naša gospodarstva isprepletena kao i naše budućnosti", rekla je Clinton. Odbacivši bojazni da je razvoj Kine prijetnja ili da SAD želi obuzdati uspon Kine, čelnica američke diplomacije je rekla da je "napredak Amerike dobar za Kinu, a napredak Kine dobar za Ameriku".

Podsjetila je da je u proteklih 30 godina suradnje dviju zemalja Kina napredovala s bruto nacionalog proizvoda (BDP) od 100 milijarda dolara do današnjih 5000 milijarda dolara te da je trgovinska razmjena SAD i Kine s nekoliko stotina milijuna dolara skočila na 400 milijarda dolara na godinu.

Odala je priznanje kineskom vodstvu za izvlačenje iz siromaštva stotina milijuna svojih građana.

Istodobno je kazala da Peking treba učiniti puno kako bi se odmaknuo od gospodarstva kojim dominira država, ovisnog o stranoj potražnji i tehnologiji, prema tržišno usmjerenijem gospodarstvu, rast kojega potiče domaća potražnja i inovacije.

Govor Hillary Clinton bio je nastupni u novoj tribini predavanja State Departmanta o vanjskoj politici, koja nosi ime Richarda Holbrookea, dugogodišnjeg američkog diplomata preminula 13. prosinca 2010., od kojeg će se na posljednjem ispraćaju u petak u Washingtonu oprostiti američki i svjetski čelnici.

(Hina) xdh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙