FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD kritizira Bjelorusiju zbog zatvaranja ureda OESS-a

Autor: dhai
WASHINGTON, 4. siječnja 2011.(Hina) - Sjedinjene Države u ponedjeljak su oštro kritizirale odluku Bjelorusije da zatvori ured OESS-a u Minsku, ocijenivši da je to "korak natrag" za demokraciju i ljudska prava u zemlji.

Bjelorusija je u petak naredila zatvaranje ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Minsku, kao odgovor na OESS-ove kritike predsjedničkih izbora u toj zemlji, koju se smatra posljednjom diktaturom u Europi.

"To je korak natrag u razvoju demokratske vlade i poštivanju ljudskih prava u Bjelorusiji. SAD duboko žali zbog odluke vlade Bjelorusije o prestanku rada Ureda OESS-a u Minsku", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, na dnevnom brifingu za novinare.

"Ured je osnovan kako bi se pomoglo bjeloruskoj vladi u izgradnji institucija, promicanju vladavine prava, te poticanju razvoja civilnog društva. A mandat te misije nije završen, što pokazuje OESS-ova kritična procjena predsjedničkih izbora", istakao je Crowley.

Odluka o zatvaranju ureda uslijedila je nakon što je u Bjelorusiji uhićeno stotine pristaša oporbe koji su sudjelovali u masovnim prosvjedima protiv lažiranja izbora 19. prosinca, na kojima je ponovno premoćno pobijedio Aleksandar Lukašenko. Zapadne zemlje oštro su osudile državnu represiju protiv oporbe u Bjelorusiji.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙