FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: neće biti eksplozije cijena prehrambenih proizvoda

Autor: tper
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izjavio je danas kako je uvjeren da neće doći do eksplozije povećanja maloprodajnih cijena prehrambenih proizvoda.

Doći će do korekcije cijena, no to nije toliko alarmantno kako se želi zadnjih dana prikazati. Neće doći do značajnijeg povećanje cijena prehrambenih proizvoda već će se cijene blago nivelirati, kazao je Čobanković na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruga.

Kada se priča o povećanju cijena prehrambenih proizvoda Čobanković iznosi i činjenicu da su cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u 2010. imale deflaciju na godišnjoj razini između 2 i 3 posto.

Država određenim mjerama nastoji zaustaviti poskupljenja, prvenstveno kod mlijeka gdje će se značajnim financijskim sredstvima Ministarstva pratiti proizvođače. Želimo smanjiti neke parafiskalne namete i razmatramo pitanje nivoa pravilnika o ambalažnom otpadu jer su proizvođači izvrgnuti visokim obvezama, kazao je.

Čobanković je rekao i kako je, s obzirom na rast cijena pšenice i kukuruza na svjetskim burzama, za očekivati cjenovno dobru godinu za proizvođače ratarskih kultura.

Opovrgnuo je medijske napise prema kojima Hrvatska neće imati dovoljno pšenice. Zasijano je više od 110 tisuća hektara pšenice, što je razina koja bi trebala osigurati samodostatnost. Površine su smanjene za 15 do 20 tisuća hektara ili 12 posto, no to smanjenje nije zabrinjavajuće, kazao je.

Ministar je istaknuo kako su pretpostavke za ovu godinu dobre, poticaji koji se isplaćuju za proizvodnu 2010. bit će na razini onih koje su isplaćene u prošloj godini, a to, uz ovakve cijene, stvara dobre preduvjete poljoprivrednicima. Onaj tko se u tome ne može snaći neka se više ne bavi poljoprivredom, poručio je.

Na sastanku je bilo riječi i o reformi sustava poticaja.

Čobanković je ponovio kako je novi zakon o potporama usuglašen s Europskom komisijom i vodi izjednačavanju poticaja sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Koncept je nepovoljniji za stočare i mljekare, no njima se kroz nacionalnu rezervu, što će se pretočiti u trajno pravo, uspjela osigurati visoka razina poticaja po litri (50 lipa ili 7 eurocenti) ili duplo više negu o EU, kaže ministar.

No, Kristina Grgat iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka ističe kako mljekari u ovoj godini, s obzirom na novi sustav, gube po litri mlijeka 60 do 70 lipa s obzirom na proizvodnju od 5 do 8 tisuća litara po kravi.

Ministar je rekao da će na neki način to subvencionirati proizvođačima, to je odluka Vlade, no to proizvođačima s obzirom na rast ulaznih troškova nije dovoljno, kazala je.

Grgat je ocijenila kako će 2011. biti jako teška godine za sektor stočarstva i mljekarstva te dodala kako će pokušati nastaviti razgovore i i pregovore s mljekarama vezano uz otkupnu cijenu.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙