FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković u Budimpešti na konzultacijama o proširenju EU-a

Autor: nkot
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak u Budimpešti na dijelu neformalnog sastanka ministara i državnih tajnika za europske poslove država članica EU-a na kojem su prvi puta održane konzultacije s predstavnicima država kandidatkinja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Na sastanku, kojemu je glavna tema bio proces proširenja EU-a, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Eniko Gyori predstavila je glavne prioritete mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Prema priopćenju, Plenković je govorio o aktualnom stanju pristupnih pregovora Hrvatske s Unijom te o naporima za njihovim završetkom do kraja mađarskog predsjedanja u prvoj polovici 2011. godine.

Predstavio je i planiranu dinamiku vezanu uz potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske EU te provedbu referenduma, a pozdravio je i usvajanje Dunavske strategije najavljeno za lipanj te najavio konferenciju o Dunavskoj strategiji u Vukovaru, stoji u priopćenju

Govoreći o utjecaju hrvatskih pregovora na europsku integraciju država jugoistočne Europe, državni tajnik Plenković naglasio je punu hrvatsku potporu zemljama regije i istaknuo da uspjeh hrvatskih pregovora predstavlja i uspjeh politike proširenja Europske unije.

Na konzultacijama su sudjelovali i makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski, državni tajnik i glavni pregovarač u Ministarstvu vanjskih poslova Turske Egemen Bagis, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Slavica Milačić i stalni državni tajnik Islanda Einar Gunnarsson, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

(Hina) xpp/xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙