FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 2. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. osudio je u nedjelju "kukavički čin" počinitelja napada u novogodišnjoj noći ispred koptske crkve u Aleksandriji u kojemu je 21 osoba poginula, izrazivši žaljenje zbog "te strategije nasilja uperene protiv kršćana". "S bolom sam primio vijest o teškom napadu na koptsku kršćansku zajednicu", rekao je Papa nakon nedjeljnog Angelusa na Trgu svetog Petra. "Pred tom strategijom nasilja kojoj su meta kršćani i koja se loše odražava na cijeli narod, molim za žrtve i njihove obitelji", rekao je Papa. Napad koji se dogodio pola sata iza ponoći, kada su vjernici nakon mise počeli izlaziti iz crkve, najvjerojatnije je počinio bombaš samoubojica, a naručili su ga "vanjskih elementi", po ocjeni egipatskog ministarstva unutarnjih poslova.

BEČ - Austrijski javni službenici namjeravaju podnijeti tužbu ustavnom sudu kojom žele osporiti dijelove vladina plana o strogim mjerama štednje, uključujući i pooštrene odredbe za mirovine, priopćio je u nedjelju čelnik sindikata GOeD Fritz Neugebauer. Neugebauer je za agenciju APA izjavio da javni službenici ne odobravaju vladinu najavu hitnog podizanja dobne granice za umirovljenje sa 60 na 62 godine od 2014. godine i smanjenje mirovina do 15 posto. Sindikati, dodao je, ne osporavaju nužnost mjera, ali neustavnom smatraju vremenski okvir koji je vlada zadala. Koalicija socijaldemokrata i konzervativaca želi u 2011. srezati deficit na 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 2012. na ispod tri posto, kako propisuje Europska unija. Vlada također namjerava uvesti porez na banke, ograničiti obiteljske povlastice te smanjiti izdavanja za međunarodnu pomoć i diplomaciju.

RAMALLAH - Palestinska samouprava osudila je u nedjelju eskalaciju nasilja izraelske vojske nakon pogibije dvoje palestinskih civila u zadnja 24 sata na okupiranoj Zapadnoj obali. "Izraelska eskalacija nasilja u zadnja dva dana želi uništiti svaku nadu u mirovni proces", rekao je glasnogovornik Palestinske samouprave Nabil Abu Rudeina. "Tražimo od američke administracije i od međunarodne zajednice da učini sve što je potrebno kako bi se zaustavila ta pogubna eskalacija nasilja u regiji", dodao je Abu Rudeina. Dvoje palestinskih civila ubijeno je od subote u sukobima s izraelskom vojskom: žena koja je udahula suzavac na prosvjedima i mladić ubijen u izraelskoj pucnjavi na vojnoj kontrolnoj točki.

MOSKVA - Savezna ruska agencija za prijevoz namjerava preporučiti zabranu letova zrakoplovom tipa Tupoljev-154B, kazao je u nedjelju za agenciju Itar-Tass "dobro obaviješten" izvor. Tu-154B je glavna verzija Tu-154 koji je posljednjih godina doživio brojne nesreće. U subotu se jedan Tu-154B, zračne kompanije Kolavia, sa 116 putnika i osam članova posade, zapalio dok se kretao po pisti aerodroma Sourgout na Uralu, na letu za Moskvu. U toj nesreći su tri osobe izgubile život, a oko 40-ak je ozlijeđeno. U travnju ove godine su u padu Tupoljeva-154 poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski i desetak visokih državnih dužnosnika. Zabrana bi trajala dok se detaljnom istragom ne utvrdi postoji li kakva konstrukcijska greška ili propust u proceduri letenja koji dovodi do nesreća.

MOSKVA - Viktor But kojeg se sumnjiči za krijumčarenje oružja i koji je od studenoga u pritvoru u Sjedinjenim Državama, kamo ga je izručio Tajland, rekao je da će mu suđenje biti neobjektivno i da mu je Washington ponudio blažu kaznu ako otkrije povjerljive podatke, izvijestila je agencija RIA-Novosti. Nagodba koju nije prihvatio, ponuđena mu je u zrakoplovu kojim je iz Tajlanda letio u SAD. But, bivši prevoditelj u sovjetskoj vojsci, uhićen je u ožujku 2008. u Tajlandu, u operaciji američkih služba koje su se predstavile kao zastupnici kolumbijske gerile FARC-a koji žele nabaviti oružje.

But je optužen da je flotu transportnih aviona rabio za krijumčarenje oružja u Afriku, Južnu Ameriku i na Bliski istok. Budući da je u karijeri rabio najmanje sedam lažnih imena i govorio šest jezika, neki ga smatraju bivšim članom ruske vojne obavještajne službe.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙