FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz: subsaharske zemlje nesigurne

Autor: vrad
PARIZ, 9. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Francuska je pozvala svoje državljane u zemljama južno od Sahare na "veći oprez", jer se "nijedno mjesto više ne može smatrati sigurnim" nakon što su dvojica otetih Francuza smaknuta, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

U rubrici "preporuke turistima", osvježenoj u noći na nedjelju, Quai d'Orsay preporuča "francuskim državljanima da više no dosad, uvijek i svagdje, budu na najvećem oprezu" u trima zemljama južno od Sahare: Mauritaniji, Maliju i Nigeru.

"S obzirom na terorističku prijetnju koja se nadvila nad tim područjem, nijedno mjesto ne može se više smatrati sigurnim", dodaje.

"Sve upućuje da su dvojicu Francuza" otetih u Nigeru i ubijenih u subotu u zajedničkoj operaciji francuskih i nigerskih vojnih snaga za njihovo oslobađanje, "smaknuli" njihovi otmičari, rekao je u nedjelju glasnogovornik glavnog stožera francuske vojske.

"U ovoj fazi, dok ne budu objavljeni zaključci istrage, sve upućuje da su dvojica otetih francuskih državljana pogubljena", rekao je pukovnik Thierry Burkhard.

Dvojica mladih Francuza odvedena su iz restorana, čime se broj Francuza otetih u afričkim zemljama od travnja popeo na osam. To su prve žrtve otmice u nigerskoj prijestolnici Niameyju, daleko od zabitna područja na kojemu hara bezakonje i na kojemu slobodno djeluju islamisti, pobunjenici i razbojnici.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙