FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija Fadilu Hadžiću

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Obitelj, rodbina, prijatelji, suradnici, članovi Satiričkog kazališta Karempuha, kazalištarci, kulturni i javni djelatnici bili su danas na komemoraciji u povodu smrti Fadila Hadžića, jednog od najsvestranijih kulturnih djelatnika, komediografa, novinara, pisca, urednika i filmskog redatelja koji je iznenada umro 3. siječnja.

Ministar kulture Jasen Mesić tom je prigodom izrazio najdublju sućut obitelji te rekao kako da se opraštamo od intelektualca, osnivača mnogih kulturnih institucija i čovjeka koji je dao veliki doprinos oblikovanju hrvatskog kazališta. "Hadžić je jedan od rijetkih koji je osjećao našu društvenu zbilju, svakog čovjeka, te je posjedovao iznimnu sposobnost u pisanju humora i satire u kojima je uvijek bio dobronamjeran", istaknuo je i dodao da Satiričko kazalište Kerempuh može biti ponosno na svojeg utemeljitelja i kreatora.

Ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština također je istaknuo da je Hadžić bio pokretač i osnivač mnogobrojnih institucija, poglavito iz područja kazališta, filma i novinarstva. "Hadžić je osnivač triju kazališta, što je rijetkost, napisao je 60-ak komedija, a posebno je veliki doprinos dao hrvatskom filmu i hrvatskom novinarstvu", rekao je.

Podsjetio je da su surađivali tridesetak godina bez ijednog nesporazuma te da je Hadžić bio častan, pošten, vrijedan i principijelan, prijatelj kakav se rijetko rađa. Izrazio je nadu da će se ova zemlja i Kerempuh znati odužiti čovjeku poput Hadžića.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je ponosan na Hadžića, koji je "izvršio svoju misiju čovjeka i velikoga kulturnog djelatnika, kojemu Zagreb i Hrvatska to neće zaboraviti".

Od Hadžića su se oprostili i Željko Koenigsknecht u ime Kerempuha te prijatelji i suradnici Boško Zatezalo i Dragutin Lučić. Na kraju komemoracije o Fadilu Hadžiću (Bileća, 1922.) prikazan je dokumentarni film Tonka Jovića.

(Hina) xta ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙