FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: rtom
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti emitiranih do 4.30 sati.

JUBA - Sudanski predsjednik Omar el-Bašir posjetio je u utorak južni Sudan, što rijetko čini te je obećao da će poštivati rezultat referenduma u nedjelju čak i ako to završi razdvajanjem zemlje. "Proslavit ću vašu odluku, čak i ako odaberete razdvajanje", rekao je sudanski predsjednik u Jubi, glavnome gradu južnog Sudana i objasnio da će biti sretan ako će time zavladati mir u Sudanu. Pet dana prije referenduma o povijesnom samoodređenju sudanskog predsjednika je dočeako Salva Kiir, vođa južnog dijela zemlje koji je godinama ratovao protiv Bešira, a u utorak mu je priredio državničke počasti. Oko 4 milijuna birača upisano je na popise za povijesni referendum koji se treba održati od 9. do 15. siječnja. Američki senator John Kerry stigao je u Sudan gdje bi se trebao sastati s dužnosnicima sjevernog i južnog dijela i podržati miran tijek referenduma.

WASHINGTON - Američka ratna mornarica objavila je u utorak da je smijenila zapovjednika nosača zrakoplova USS Enterprise, kapetana fregate Owena Honorsa, zbog nepriličnih i komičnih videosnimaka, koje je načinio i pokazao posadi prije nekoliko godina. Videosnimke, koje su uključivale homofobične uvrede i seksualne aluzije, pokazale su krajnje slabo rasuđivanje kapetana fregate Honorsa, izjavio je zapovjednik američke flote, admiral John Harvey. On je pročitao priopćenje novinarima u Norfolku, glavnoj američkoj ratnoj luci i nije odgovarao na pitanja, uključujući i ono zašto se Honorsa smjenuje zbog videosnimaka iz 2006. i 2007., tek sada kada je o njima pisao lokalni list iz Norfolka, Virginian-Pilot. Honors će nastaviti mornaričku službu na administrativnoj dužnosti, a istraga u mornarici se nastavlja kako bi se utvrdilo koji su još časnici bili uključeni.

WASHINGTON - Alilreza Pahlavi, najmlađi sin iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija, svrgnutog islamističkom revolucijom, počinio je samoubojstvo noću na utorak u svome domu u Bostonu, objavio je njegov brat Reza Pahlavi na svojoj internetskoj stranici.

Agencija Reuters prenosi kako policija u Bostonu i Cambridgeu gdje je Pahlavi studirao nije odmah mogla potvrditi smrt i dodaje kako glasnogovornik Harvarda nije imao obavijesti o 44-godišnjem Pahlaviju koji je pohađao poslijediplomski studij na tom sveučilištu iz filozofije i stare iranske povijesti. "Poput milijuna mladih Iranaca, duboko su ga pogađali događaji u našoj dragoj domovini, uz breme gubitka oca i sestre u mladosti", napisao je Reza Pahlavi. Šah Mohamad Reza Pahlavi umro je 1980., u Kairu, a njegova najmlađa kći Leila Pahlavi ubila se 2001. koktelom lijekova i kokaina. Reza Pahlavi, koji živi u Sjedinjenim Državama od 1984., putuje svijetom i upozorava na teško stanje Iranaca pod islamskim režimom u domovini.

VARŠAVA - Poljska vjeruje da će u vrijeme svojega predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici godine biti potpisan pristupni sporazum s Hrvatskom te da će se nastaviti proširenje EU, odnosno početi i pristupni pregovori s nekom od zemalja zapadnog Balkana. "Pristupni sporazum s Hrvatskom sigurno će biti potpisan. Završit će pregovori s Islandom, a možda početi s nekim balkanskim zemljama. Ako bude potpisan sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, bit će to nov znak da je EU otvoren", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Mikolaj Dowgielewicz. Odgovoran za poljsko predsjedanje EU-om Dowgielewicz je za list Gazetu Wyborczu rekao da su proširenje EU i Istočno partnerstvo Varšavi podjednako važni kao i gospodarske teme tijekom poljskog predsjedanja.

BRUXELLES - Europska komisija u utorak je istaknula da nije za uvođenje verifikacijskog mehanizma za Hrvatsku, kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku, što je zatražio rumunjski ministar vanjskih poslova. "Proces proširenja zasniva se na vlastitim zaslugama; sa svakom zemljom zasebno. Što se Hrvatske tiče, sada nismo još u fazi da o tome razgovaramo. Jako se nadamo da nećemo morati uvesti isti mehanizam i za Hrvatsku i smatramo da sadašnji mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku ne bi trebao biti presedan za neku drugu zemlju", rekla je Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. Ona je odgovorila na novinarski upit da komentira izjave rumunjskog ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija, koji je u intervjuu za rumunjski list Adevarul izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju i za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska ustraju u blokadi ulaska Rumunjske u Schengenski prostor.

ZAGREB - Slovački ministar vanjskih poslova Mikulaš Dzurinda kazao je za TASR kako očekuje da će Hrvatska uspješno završiti pristupne pregovore tijekom mađarskog ili poljskog predsjedanja EU-om u ovoj godini i pritom se zauzeo za daljnje širenje Unije. "Nemamo pravo kazati da je EU umoran od proširenja", kazao je Dzurinda u intervjuu za slovačku novinsku agenciju objavljenom u utorak, istaknuvši da Uniji još nedostaju zemlje zapadnog Balkana te zemlje tzv. istočnog partnerstva poput Armenije, Bjelorusije ili Ukrajine. Dzurinda je kazao i kako se nada da će uskoro početi pregovori sa Srbijom, koja čeka kandidatski status.

BERLIN - Njemački potrošači u utorak su upozoreni da obrate pažnju na možebitno kontaminirana jaja nakon što je prošlog tjedna u hrani peradi i svinja pronađen visokootrovni dioksin, zbog čega su tisuće farmi bile primorane prekinuti prodaju. Glasnogovornik ministarstva okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije Wilhelm Deitermann rekao je kako je u protekla dva tjedna s dviju farmi distribuirano više od sto tisuća potencijalno kontaminiranih jaja. Problematična su samo jaja prodana prije otkrića kontaminacije 23. prosinca.

"Činimo sve što možemo kako bismo informirali potrošače o mogućoj kontaminaciji jaja", rekao je, a regionalna vlada na svojoj je internetskoj stranici objavila serijske brojeve svih jaja koja bi mogla biti kontaminirana. Gotovo tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj obustavilo je isporuke svojih proizvoda nakon otkrića dioksina u stočnoj hrani.

(Hina) xrt yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙