FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheološki nalazi stručno zaštićeni

Autor: dber
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Zaštitna arheološka istraživanja prostora ispred južnog pročelja Dioklecijanove palače provedena su u sklopu radova uređenja splitske Rive te je nakon završeta istraživanja donesena odluka o ponovnu zatrpavanju nalaza uz ispunjavanje uvjeta zaštite nađenih struktura, izjavila je glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec, odgovarajući na današnje optužbe splitskog SDP-a da je ministar kulture Jasen Mesić dok je obnašao dužnost državnog tajnika počino "kulturocid" nad Splitom jer je, kako je rečeno, kumovao da se arheološki nalazi zatrpaju ispod betonskih ploča.

Po riječima glasnogovornice Ministarstva kulture tom je odlukom u cijelosti proveden projekt uređenja Rive, a arheološki nalazi stručno su istraženi, dokumentirani i zaštićeni prije zatrpavanja.

Odluku o zatrpavanju nalaza donijelo je stručno povjerenstvo koje je 2007. bilo zaduženo za vrjednovanje nalaza i koje je predlagalo postupke u vezi s nalazištem tijekom arheoloških radova i nakon njih, istaknula je Krušec. Dodala je kako je sa stručnog stajališta važno napomenuti da je postupak ponovna zatrpavanja uobičajen pa tako ni splitski primjer nije nikakva iznimka, a osobito je važno da je cijeli postupak reverzibilan, odnosno nalazi su primjereno zaštićeni te se uvijek mogu predstaviti ako se za to u budućnosti stvore financijski preduvjeti.

Projekt "Sanacija derivata iz olupine broda Vassilos T" provodilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a u ime Ministarstva kulture sudjelovao je inspektor za zaštitu kulturne baštine jer je potonuli brod zaštićeno kulturno dobro, rekla je glasnogovornica, dodavši kako Hrvatski ronilački savez (HRS) nije podignuo nikakvu tužbu niti je u ikakvu sporu s Jasenom Mesićem.

Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević danas je također izjavio da je protiv Jasena Mesića nadzorni odbor HRS-a podnio kaznenu prijavu državnom odvjetništvu zbog toga što je sanaciju "Vaseliosa", koji je potopljen blizu Komiže 1939., proglasio uspješnom.

Predsjednik HRS-a Kamilo Čuljak danas je poslao obavijest medijima kako nije ni u kakvu sporu s ministrom kulture Jasenom Mesićem te da nikad nije podnio tužbu, kaznenu prijavu, predstavku ni išta slično protiv ministra Mesića i Ministarstva kulture te da im je suradnja bila i ostala izvrsna na obostranu korist.

(Hina) xpp ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙