FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubijen guverner pokrajine Pandžaba

Autor: mhaj
ISLAMABAD , 4. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Guvernera pakistanske pokrajine Pandžaba Salmana Tasera u utorak je pred njegovim domom u Islamabadu ubio jedan od njegovih tjelohranitelja, nezadovoljan guvernerovim protivljenjem konzervativnom zakonu o blasfemiji, koji su zagovarale mnogobrojne konzervativne stranke i organizacije, izvijestilo je pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova Reman Malik potvrdio je da je ubojstvo počinio jedan od članova njegova osiguranja, koji je to i priznao. Objasnio je da je motiv Taserovo protivljenje zakonu koji za bogohuljenje predviđa drakonske kazne. Pošto je priznao zločin, predao se policiji, prenose agencije.

Taser je bio blizak suradnik supruga Benazir Buto i sadašnjeg pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija, premijera Jusufa Raze Gilanija te umjereni "glas" Pakistanske narodne stranke. To se smatra najtežim političkim ubojstvom u Pakistanu nakon ubojstva bivše premijerke Benazir Buto u prosincu 2007.

Taser je sudjelovao u rješavanju mnogobrojnih društvenih i političkih problema, zalagao se za veća prava žena i vjerskih manjina te se borio protiv kontroverznog zakona o blasfemiji koji podupiru islamisti. Spomenuti zakon je u zadnje vrijeme tema oštrih javnih rasprava, pošto je jedna kršćanka osuđena na smrt jer je navodno uvrijedila proroka Muhameda.

Premijer Gilani u utorak je proglasio trodnevnu državnu žalost zbog Taserova ubojstva.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙