FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KABUL

Četiri su osobe ubijene, a dvije ranjene u ponedjeljak kada su naoružani napadači ušli u džamiju u pokrajini Bačlan, na sjeveru Afganistana te otvorili vatru na vjernike u molitvi, objavile su NATO-ove mirovne snage (ISAF). "Dvojica muškaraca ušla su u džamiju i počela pucati po civilima u molitvi te ubila četiri, a ranila dvije osobe", objavio je ISAF i odgovornost za napad pripisao pobunjenicima. Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u nedjelju da je 2.000 civila ubijeno u sukobu u 2010., bilo da je riječ o pobunjeničkim napadima ili sukobima.

BERLIN

Gotovo tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi u Njemačkoj obustavilo je isporuke svojih proizvoda nakon otkrića dioksina u stočnoj hrani, objavile su njemačke vlasti u ponedjeljak. "To će trajati najmanje nekoliko tjedana kako bi se provele kontrole. No zaštita potrošača je ispred svega", rekao je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj gdje se nalazi najviše pogođenih farmi. Zasad nije poznato kako je toksični dioksin dospio u stočnu hranu, a za te peradarske i svinjogojske farme hranu isporučuje Harles & Jentzsch, tvrtka sa sjedištem u Uetersenu na sjeveru zemlje.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u ponedjeljak su oštro kritizirale odluku Bjelorusije da zatvori ured OESS-a u Minsku, ocijenivši da je to "korak natrag" za demokraciju i ljudska prava u zemlji. Bjelorusija je u petak naredila zatvaranje ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Minsku, kao odgovor na OESS-ove kritike predsjedničkih izbora u toj zemlji, koju se smatra posljednjom diktaturom u Europi. "To je korak natrag u razvoju demokratske vlade i poštivanju ljudskih prava u Bjelorusiji. SAD duboko žali zbog odluke vlade Bjelorusije o prestanku rada Ureda OESS-a u Minsku", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, na dnevnom brifingu za novinare. "Ured je osnovan kako bi se pomoglo bjeloruskoj vladi u izgradnji institucija, promicanju vladavine prava, te poticanju razvoja civilnog društva. A mandat te misije nije završen, što pokazuje OESS-ova kritična procjena predsjedničkih izbora", istakao je Crowley.

MINSK

Bjeloruske vlasti pustile su u ponedjeljak iz zatvora Vitalija Rimaševskog, jednog od petorice oporbenih kandidata uhićenih nakon prijepornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila nedovoljno transparentnima. Vitalij Rimaševski je pušten iz zatvora, a optužen je za "organiziranje masovnih nemira" u izbornoj noći 19. prosinca. Za taj čin može dobiti 15 godina zatvora i nema pravo napustiti Minsk, rekao je njegov odvjetnik. Bjeloruske vlasti optužile su 22 osobe, uključivo pet oporbenih kandidata, za organiziranje masovnih nemira. Četvorica preostalih kandidata još su u zatvoru kao i 300 od 600 osoba privedenih s masovnog prosvjeda protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka. Lukašenko, koji je na vlasti 16 godina, bio je ponovo izabran s gotovo 80 posto glasova.

WASHINGTON

Pomor tisuća crnih ptica, koje su u novogodišnjoj noći pale s neba na gradić Beebe u američkoj saveznoj državi Arkansas, potaknuo je ispitivanje u koje su se uključili i biolozi iz nacionalnog ornitoškog laboratorija Sveučilišta Wisconson-Madison. Oko 3.000 uginulih crnih ptica - američkih svraka i europskih čvoraka, koji se zimi često okupljaju u jata, palo je u novogodišnjoj noći poput kiše na gradić u Arkansasu te izazvalo zabrinutost lokalnih stanovnika koji su nagađali o trovanju zraka ili vode. "To je bilo jako traumatično za puno ljudi. Bilo je zastrašujuće", izjavila je Karen Rowe iz ornitološke službe Arkansasa koja je u ponedjeljak dopremila primjerke uginulih ptica na sveučilište Wisconson-Madison. Prva testiranja nisu pokazala prisutnost otrovnih plinova u ptičjem perju, ali su biolozi našli znakove fizičke traume koji mogu poticati od udara tuče ili groma, izvijestio je bostonski dnevni list Christian Science Monitor u internetskom izdanju.

WASHINGTON

Američka ratna mornarica otvorila je istragu o nizu nepriličnih video uradaka, punih seksualnih aluzija i homofobnih primjedbi koji su snimljeni na nosaču zrakoplova USS Enterprise i prikazani posadi dok se brod nalazio u misiji potpore američkim snagama u Iraku i Afganistanu. Mornarički glasnogovornik, kapetan korvete Chris Sims, rekao je da su video snimke, koja su bile prikazane posadi u 2006. i 2007. godine, "neprimjerene", prenose u ponedjeljak američki mediji. O spornim video uradcima, uz opis njihova sadržaja, prvi je u subotu izvijestio lokalni list Virginian-Pilot iz Norfolka u Virginiji, najvećoj luci američke ratne mornarice. Videosnimke, objavljene na webstranici lista, prikazuju kapetana Owena Honorsa, tada drugog u zapovjednom lancu broda, kako psuje zajedno s drugim članovima posade nastojeći biti duhovit. Na videozapisima su i simulirani pokreti seksa te dvije ženske članice posade zajedno pod tušem.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙