FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Benedikt XVI predvodio misu polnoćku u Vatikanu

Autor: brad
VATIKAN, 25. prosinca 2010. (Hina/Reuters/AFP) - Papa Benedikt XVI molio je za mir predvodeći u petak navečer u Bazilici svetog Petra, pred brojnim okupljenim vjernicima, misu polnoćku koja se održava pod pojačanim mjerama sigurnosti nakon jučerašnjih napada paketima bombama na dva veleposlanstva u Rimu.

"Gospodine, ostvari u potpunosti svoje obećanje: slomi batinu mučitelja, sprži vojničku obuću, učini da skončaju vremena mantija prekrivenih krvlju", rekao je Papa u svojoj homiliji pred tisućama okupljenih na tradicionalnoj ponoćnoj misi koja je počela u 22 sata kao i godinu dana ranije, što je učinjeno kako bi 83-godišnji Papa lakše mogao predvoditi božićne svečanosti u petak i subotu u Vatikanu.

"Izražavamo ti zahvalnost za tvoju dobrotu no ponovo te molimo, pokaži svoju moć i uspostavi u svijetu dominaciju istine, tvoje ljubavi, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira", rekao je Benedikt oštro osudivši one koji siju nasilje i rat u svijetu.

"U ovom trenutku puni zahvalnosti združujemo se u pjevanju svih stoljeća, pjevanju koje ujedinjuje nebo i zemlju, anđele i ljude", kazao je uz ostalo Benedikt XVI u propovijedi kojoj je, prema procjenama, nazočilo oko 10.000 ljudi. "Djetešce je među ljude donijelo svjetlo dobrote i dalo im snagu da se odupru tiraniji vlasti", rekao je Papa moleći se za "istinsko bratstvo" među ljudima.

Benedikt XVI. , koji večeras slavi šestu po redu misu polnoćku otkako je postao papom, ranije je upalio svijeću na svom prozoru što gleda na Trg svetog Petra kako bi označio službeni početak svečanosti obilježavanja Isusova rođenja.

Policija je u Vatikanu i Rimu stavljena u visoki stupanj pripravnosti samo dan nakon što su paketi bombe bili poslani u švicarsko i čileansko veleposlanstvo. Odgovornost za napade preuzeli su anarhisti, a u njima je svakom od veleposlanstava ranjena po jedna osoba.

Veliki ekrani postavljeni su na Trgu svetog Petra, no kiša je omela očekivanu brojnu nazočnost vjernika na trgu.

U subotu, na Božić, Papa će također slaviti misu i uputiti svoju poruku "Ubi et Orbi" ("Gradu i svijetu") s balkona Bazilike svetog Petra te pročitati božićnu čestitku na više od 60 svjetskih jezika.

Također će u dvorani za audijencije ugostiti 350 rimskih beskućnika.

Ozračje napetosti prisutno je u Italiji posljednjih tjedana uz poduzete mjere štednje koje su pogodile javne službe tijekom financijske krize i studentske prosvjede prošloga tjedna koji su završili nasiljem kakvo nije viđeno u Rimu već godinama.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙