FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP-u BiH otežana uspostava vlasti bez dvaju HDZ-a

Autor: zkre
MOSTAR, 28. prosinca 2010. (Hina) - Dobivanje prevage među hrvatskim zastupnicima u Domu naroda Federacije BiH potrebne za uspostavu vlasti u tome entitetu otežano je za SDP BiH kad je u utorak u skupštini Zeničko-dobojske županije izabran zastupnik iz HDZ-a BiH.

Unatoč tomu što se očekivalo da će stranački blok predvođen SDP-om u skupštini izabrati dvojicu Hrvata, tajnim glasovanjem za Dom naroda izabrani su Janja Ivić iz SDP-a i Iva Tadić iz HDZ-a BiH. Njih je poduprlo po troje županijskih zastupnika, a nije prošao Igor Matanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak" za kojega je glasovalo dvoje hrvatskih zastupnika.

SDP BiH, Stranka demokratske akcije, Narodna stranka "Radom za boljitak" braće Lijanovića i Hrvatska stranka prava BiH potpisali su nedavno platformu o suradnji te su se dogovorili o međusobnoj potpori u uspostavi vlasti.

Da bi taj blok mogao uspostaviti vlast bez dvaju HDZ-a u BiH, potrebno je da u Domu naroda FBiH dobije potporu šestero od 17 zastupnika u hrvatskome klubu kako bi se mogao izabrati predsjednik Federacije BiH i dvoje dopredsjednika koji daju mandat za sastav nove vlade. Do sada su iz županijskih skupština izabrani po jedan hrvatski zastupnik iz Sarajevske i Unsko-sanske županije koji podupiru SDP BiH. Očekuje se da će taj blok imati hrvatske zastupnike i u goraždanskoj i tuzlanskoj županiji.

Ključna će se borba za dobivanje šestog mandata voditi u Srednjobosanskoj i Hercegbosanskoj županiji. U središnjoj Bosni biraju se trojica zastupnika za federalni Dom naroda, a u Hercegbosanskoj dvojica Hrvata. HDZ BiH i HDZ 1990. s druge strane imaju sigurnu većinu za izbor hrvatskih zastupnika u Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙