FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod: ne potpisivati za uskratu "cipelarina"

Autor: ista
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod pozvao je danas sve zaposlenike u osnovnim i srednjim školama da ne potpisuju izjave kojima pojedini ravnatelji škola od njih traže da se očituju o udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada, odnosno od mjesta stanovanja do stanice međumjesnog prijevoza, a kako bi im se mogla uskratiti isplata tzv. cipelarine.

Predsjednik "Preporoda" Željko Stipić kazao je danas Hini da ravnatelji u nekim srednjim školama u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko -križevačkoj županiji traže od svojih zaposlenika da potpišu izjavu u kojoj se, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, očituju o udaljenosti od mjesta stanovanja do mjesta rada, odnosno od mjesta stanovanja do stanice međumjesnog prijevoza.

One koji ne potpišu takvu izjavu, tvrdi Stipić, ucjenjuje se da uopće neće dobiti naknadu za prijevoz.

Sindikatu takve dojave stižu samo iz srednjih škola, ali ne i osnovnih jer je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske uskladio granski ugovor za srednje škole s Temeljnim kolektivnih ugovorom koji su Vlada i sindikati javnih službi potpisali u listopadu ove godine, a u kojemu se, među ostalim, odriču cipelarine od 1. siječnja 2011.

Osam sindikata javnih službi tada je pristalo da nemaju više pravo na naknadu putnih troškova tj. cipelarinu svi koji stanuju na udaljenosti kraćoj od jednog kilometra od škole te oni koji koriste međumjesni prijevoz, ako od mjesta stanovanja do te stanice međumjesnog prijevoza imaju manje od jednog kilometra.

"Najčešće se radilo o naknadi od 263 kn mjesečno, što je oko tri tisuće kuna godišnje po korisniku, a to su pravo imali zadnjih deset godina. Sindikati-potpisnici su nesindikalno onima s najmanjim plaćama oduzeli 10 posto mjesečnih primanja, a onima s najvišim plaćama manje od 2 posto", napominje Stipić.

Sindikat "Preporod" poziva zaposlenike da ne potpisuju takve izjave jer na taj način ravnatelji škola skidaju sa sebe odgovornost za finacijsko poslovanje škole i prebacuju na zaposlenike obvezu koju oni nisu ni po kakvom zakonu ili propisu dužni potpisati.

Po informacijama koje imaju u Preporodu, naputci ravnateljima da od zaposlenika traže takve izjave nije stigao iz Uprave za srednje školstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pa Stipić pretpostavlja da je stigao iz županijskih ureda za školstvo.

Naime, prijevoz zaposlenima u osnovnom školstvu isplaćuje se iz državnog poračuna, ali za srednje škole iz sredstava osnivača tj. županija.

Stipić tvrdi da je uskraćivanje prava na „cipelarinu“ očit primjer štednje na krivom mjestu, ali i neodgovorno osmišljenog rješenja kojim se ušteda ostvaruje.

Zahtijeva od ministra Fuchsa da se žurno očituje o neprihvatljivosti najnovijeg prebacivanja odgovornosti s ravnatelja na zaposlenike, vezano uz provedbu novog načina ostvarivanja prava na mjesni prijevoz.

(Hina) xntod ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙