FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: spar
ZAGREB, 23. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 16 sati

ZAGREB - Hrvatska je dobila povoljan odgovor Europske komisije (EK) na molbu za pomoć u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i u tu bi svrhu mogla dobiti 3,8 milijuna eura, izvjestila je na današnjoj sjednici Vlade RH premijerka Jadranka Kosor. "Očitovanje EK je da bismo mogli dobiti više od 3,8 milijuna eura, ali očekujemo oko toga i očitovanje Europskog parlamenta i Vijeća EU", kazala je Kosor. Ocijenila je kako je to dobar znak koji pokazuje da se Hrvatsku uistinu percipira kao partnera, kao buduću 28. članicu EU. Premijerka je izrazila zadovoljstvo jučerašnjim zatvaranjem još tri poglavlja u postupku pregovora za ulazak u EU (24. - Pravda, sloboda i sigurnost, 27. - Okoliš i 31. - Vanjska, obrambena i sigurnosna politika) i naglasila kako očekuje da će pregovori biti završeni do sredine 2011. godine. "Sada imamo 28 zatvorenih poglavlja u pregovorima koji su dugotrajni, teški, zahtjevni, ali kroz koje pokazujemo snagu i znanje i uspješno savladavamo prepreke", rekla je Kosor dodajući da u idućoj godini ostaje zatvoriti još sedam poglavlja. Među njima su i, kako je rekla, osobito osjetljiva poglavlja 8. - Tržišno natjecanje i 23. - Pravosuđe i temeljna prava). "Smatram da sva mjerila koja imamo u tim poglavljima nisu nesavladiva, dapače, i na dobro smo putu kako bismo do proljeća obavili cjelokupni posao za ta dva poglavlja", kazala je premijerka i izrazila uvjerenje da će Hrvatska pregovore završiti "negdje do sredine sljedeće godine". Naglasila je i kako s početkom 2011. za Vladu počinje i veliki posao "pripremanja građanki i građana za referendum". "Plan je do sredine godine završiti pregovore, potom potpisati pristupni sporazum i nakon toga ići na referendum, tako da ćemo sljedeće godine pojačati sva naša nastojanja kako bismo građanima tumačili koje su prednosti i što im donosi sve ono što smo uspjeli dogovoriti", naglasila je premijerka Kosor. Dodala je kako će im se u tome savim sigurno pridružiti predsjednik Republike Ivo Josipović, te izrazila uvjerenje da će im se pridružiti i oporbene stranke.

ZAGREB - Izmjene Zakona o porezu na promet nekretninama omogućit će brže rješavanje prijava poreza na promet nekretninama, a on je i osnova za izradu informatičkih rješenja koja će rasteretiti Poreznu upravu u tim postupcima, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade RH, s koje je Hrvatskom saboru upućen prijedlog izmjena tog zakona. Na osnovu predloženih izmjena, kako je istaknuto, pristupit će se izradi informatičkih rješenja kako bi sam sustav signalizirao obvezu npr. naknadnog obračuna tog poreza u predmetima kada je porezni obveznik bio oslobođen plaćanja poreza ili donošenja optužnih prijedloga u postupcima gdje obveznik nije pravodobno prijavio nastanak obveze poreza na promet nekretninama. Izmjenama se precizira postupak utvrđivanja porezne osnovice, koja će se i nadalje u najvećem broju utvrđivati prema iznosu plaćenom temeljem isprave o stjecanju, a to je uglavnom kupoprodajni ugovor. No, u slučajevima kada je iznos u tim ispravama manji, Porezna će uprava iskoristiti nova informatička rješenja i procjenjivati tržišnu vrijednost na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja i u približno isto vrijeme. Precizirane su i odredbe vezano za priznavanje prava na porezno oslobođenje za kupnju prve nekretnine i po novome će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji (supružnici i djeca), kao i vrijednost tih nekretnina. Izmjene definiraju i slučajeve u kojima se porez na promet nekretninama (koji se plaća po stopi od pet posto) naknadno može utvrditi – ako se u roku od tri godine od dana stjecanja utvrdi da je građanin nekretninu otuđio ili je djelomično ili potpuno iznajmljuje, ako on ili njegov bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja, ili ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uputila je, u ime Vlade i svoje osobno, božićnu čestitku pripadnicima vojnih i policijskih mirovnih misija RH, zaželjevši im svako dobro i siguran povratak kući. "U vrijeme božićnih blagdana, kada slavimo ljubav, toleranciju, solidarnost i nadu, s posebnom se pozornošću spominjemo vas, koji ovaj Božić provodite daleko od svojih obitelji. Požrtvovnošću i nesebičnošću svog rada na promicanju mira i sigurnosti u cijelom svijetu, kao i naporima za očuvanje onog što je najvažnije, a to je ljudski život, svjedočite svakodnevno ovim božićnim vrijednostima. Ponosni smo na Vas!", ističe premijerka u čestitki.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru, uz nadu da će blagdansko ozračje pridonijeti daljnjem promicanje solidarnosti, pravde i mira. "Svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru srdačno želim sretan Božić, ispunjen obiteljskim zajedništvom, blagdanskim mirom i radošću! Doprinos kršćanskih vjernika na brojnim životnim područjima od velike je važnosti za opće dobro hrvatskoga društva. Vjerujem da će i ove godine radosno ozračje Božića kršćanskim vjernicima biti poticaj da se i dalje zauzimaju za promicanje solidarnosti, pravde i mira te cjelovit napredak naše Domovine", stoji u čestitki hrvatskog predsjednika.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je božićnu čestitku msgr. Marinu Srakiću, nadbiskupu đakovačko-osječkom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, izrazivši nadu da će suradnja Katoličke crkve i državnih institucija i ubuduće biti na dobrobit svih hrvatskih građana. "Božić kao blagdan rođenja Isusa Krista daje nam svake godine prigodu da se osvrnemo na godinu koja je na isteku, ali i da svoj pogled usmjerimo u budućnost. Potreban je zajednički napor svih nas kako bi ljudi dobre volje našli uporište za promicanje vrijednosti koje će našoj Domovini zajamčiti željenu pravdu. Želim da duhovna i moralna načela koje je Isus Krist kao 'Radosnu vijest' unio u ljudsku povijest služe kao poticaj u poštivanju dostojanstva svakog čovjeka. Nadam se da će suradnja između Katoličke crkve i institucija Republike Hrvatske na mnogim područjima javnog i društvenog života i ubuduće biti na dobrobit svih naših građana. U svjetlu tih misli želim Vama, svim nadbiskupima i biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama u Republici Hrvatskoj i iseljeništvu sretan Božić i svako dobro u novoj, 2011. godini", stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je danas da su u jučerašnjoj akciji na zagrebačkoj Knežiji uhićeni potencijalni napadači na novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca, ali nije htio govoriti o pojedinostima slučaja, ocjenjujući kako je njegovo rješavanje u završnoj fazi. "Potencijalni napadači, dakle, obrada još traje, ali istina, doista, to je rješavanje tog slučaja", izjavio je Karamarko novinarima koji su ga uoči sjednice Vlade RH pitali jesu li u jučerašnjoj akciji "Šok 3" uhićeni napadači na Galinca i Miljuša. Ministar Karamarko nije htio govoriti o pojedinostima, a na pitanje novinara jesu li ta uhićenja objava rata kriminalnom podzemlju, naglasio je kako je "taj rat davno objavljen i traje". "Rat podzemlju je davno objavljen i on traje, samo povremeno dođemo u situaciju da to bude malo zvučnije i bučnije", kazao je. Dodao je kako je slučaj bio težak, s puno indicija, ali malo dokaza. "Svaki slučaj ima neku svoju logiku rješavanja, tijek i dinamku, tako i ovaj slučaj, doista težak. Bilo je puno indicija, ali malo dokaza, a sada smo, nadam se, u završnoj fazi, ali kažem, ne bih htio ništa prejudicirati", kazao je Karamarko dodajući da obrada i dalje traje. Iz MUP-a je danas priopćeno kako je u policijskoj akciji "Šok 3" jučer uhićena četveročlana skupina koju se sumnjiči za pokušaj ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca 2008. "Zbog velikog interesa medija za postupanja policije koja su započela 22. prosinca u okviru operativne akcije ŠOK 3, napominjemo kako se te aktivnosti odnose na početak kriminalističkog istraživanja nad skupinom osoba radi kaznenih djela pokušaja ubojstva novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca", stoji u MUP-ovom priopćenju. Dodaje se da su tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja uhićene četiri osobe za koje je danas odobreno produženje zadržavanja za još 24 sata, no policija nije otkrila njihov identitet.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je danas da je zagrebačka policija pokrenula prekršajni postupak protiv izvršnog dopredsjednika nogometnog kluba Dinamo Zdravka Mamića, zbog prijetnji koje je jučer uputio novinaru tportala.hr Borutu Šipsu. "Sada sam upravo dobio informaciju od Policijske uprave zagrebačke da je pokrenut prekršajni postupak", izjavio je Karamarko novinarima uoči sjednice Vlade RH. "Riječ je o prekršajnoj prijavi zbog kršenja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem", objasnio je Hini policijsku prekršajnu prijavu glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. O pojedinostima započete prekršajne obrade nije želio govoriti. Glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić potvrdila je Hini da je obrada u tijeku. "Tijekom obrade pregledat ćemo jučer objavljene televizijske snimke istupa prijavljenog Zdravka Mamića te razgovarati s njim i novinarom koji za sada policiji nije prijavio Mamića za kazneno djelo prijetnje", rekla je glasnogovornica zagrebačke policije. Dodala je da je novinaru na raspolaganju i mogućnost podnošenja privatne tužbe zbog uvrede i klevete. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je oštro osudilo Mamićev istup te uvrede i prijetnje koje je uputio novinaru tportala.hr a od policije i državnog odvjetništva zatražilo je sankcioniranje izvršnog dopredsjednika NK Dinama.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstva udruga stradalnika Domovinskog rata, te je prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana istaknuo njihov nemjerljiv doprinos obrani hrvatske države, ali i obvezu Hrvatske da se skrbi za one koji su u Domovinskom ratu izgubili zdravlje ili najbliže članove obitelji. "Vaša žrtva, žrtva vaših bližnjih je nešto što Hrvatska cijeni i mora cijeniti", poručio je predsjednik predstavnicima stradalničkih i braniteljskih udruga, izrazivši nadu da će i u idućoj godini s njima nastaviti visoku razinu suradnje. "Mi hoćemo i možemo još bolje", istaknuo je predsjednik. Predsjednik udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica zahvalio je predsjedniku što je pitanju zatočenih i nestalih dao prioritetni karakter. Podsjetio je da Hrvatska još uvijek traga za 1015 nestalih osoba, te poručio da će stradalničke udruge iduće godine potaknuti osnivanje posebnog povjerenstva za rješavanje pitanja nestalih u Domovinskom ratu. Devetnaest godina iščekivanja zaslužuje da se nešto konkretno poduzme i proces ubrza, rekao je. Pšenica smatra i kako poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije ide u smjeru rješavanje tih okolnosti, ali i da bi povlačenje tužbe protiv Srbije bilo kontraproduktivno dok se ta pitanja ne riješe.

ZAGREB - Nacrt Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, ishodišni strateški dokument za sve ostale strateške dokumente povezan sa sigurnošću i obranom, predstavljen je danas u sjedištu Ministarstva obrane RH. Strategija je zasnovana na temljenim vrednotama, vitalnim nacionalnim interesima i strateškim ciljevima, razmatra prijetnje nacionalnoj sigurnosti te određuje sposobnosti i sredstva odgovora na njih, istaknuo je na konferenciji za novinare državni tajnik Pjer Šimunović. Nacrt Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske izradila je međuresorna skupina i o njemu će u roku od mjesec dana biti provedena šira rasprava kako bi bio dorađen, a konačan prijedlog što kvalitetniji, dodao je. Državni tajnik Šimunović naglasio je i kako se Strategija donosi u novim okolnostima budući da je Hrvatska u međuvremenu postala punopravna članica NATO-a i očekuje skori ulazak u Europsku uniju, a profiliraju se i nove prijetnje poput međunarodnog terorizma, širenje oružja za masovno uništenje, te potencijalne ugroze zbog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim operacijama. Upitan o rizicima koji za nacionalnu sigurnost ima terorizam s obzirom na sudjelovanje Hrvatske u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, Šimunović je odgovorio kako u NATO i u EU postoji međunarodna solidarnost u gašenju međunarodnog terorizma, te da Hrvatska promiče vrijednosti liberalne demokracije, slobode, tolerancije i suzbijanja terorizma.

ZAGREB - U Hrvatskoj je počela sezona gripe, potvrdili su laboratorijski nalazi Nacionalnog referentnog laboratorija za influenzu, a kod dijela uzroka koji su ispitivani dominirao je virus gripe A tipa H1N1, koji je lani uzrokovao pandemiju, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan izjavila je za Hinu da se trenutačno zbog komplikacija bolesti uzrokovane virusom H1N1, na intenzivnoj skrbi u jednoj bolnici izvan Zagreba liječi 18-godišnja osoba, kod koje je službeno potvrđena zaraza tim virusom. "Virus H1N1 nije se promijenio u odnosu na prošlu godinu kada je izazvao pandemiju, no očekujemo da zaraza neće biti takvih razmjera", kazala je prof. Gjenero Margan. Budući da cijepljene još traje, preporučila je svima da se cijepe, pogotovo osobama s povećanih rizikom od razvoja komplikacija a to su starije osobe i kronični bolesnici. Cijepiti se mogu kod svojih izabranih liječnika te u zavodima za javno zdravstvo. U Nacionalni referentni laboratorij za influenzu u protekla su dva tjedna stizale dojave o manjim grupiranjima bolesti koja klinički sliči na gripu, ponajprije u Zagrebu i okolici, a u laboratorijskim materijalima je u više navrata identificiran virus gripe tip A, na početku podtip A/H3N2, a zatim i A/H1N1.

ZAGREB - Novo bibliofilsko izdanje Franjevačke Biblije nastale u hrvatskoj dijaspori u Sjedinjenim Državama objavljeno je u izdanju Naših ognjišta, Hrvatskoga biblijskog društva i Kršćanske sadašnjosti. Riječ je o Bibliji u kojoj je, kako je danas izvijestila Kršćanska sadašnjost, Stari zavjet preveo i svojim razjašnjenjima prijevod popratio fra Silvije Grubišić, dok je Novi zavjet preveo i taj prijevod svojim razjašnjenjima popratio fra Gracijan Raspudić. Grubišić je svoje prijevode Staroga zavjeta, koje je nazivao hrvatskom i iseljeničkom Biblijom, tiskao u Americi u osam svezaka od 1973. do 1983. Njegov prijevod Mojsijeva petoknjižja ušao je u domovinsko izdanje Zagrebačke Biblije 1968. godine, ali je jezično dotjeran. Nakon Grubišićeve prerane smrti, prijevod cjelovite Biblije ostao je nedovršen za čitav Novi zavjet pa se, sukladno prijedlogu hrvatskih bibličara - da se izdaju prijevodi Biblije koji su ostali u rukopisu - sada pristupilo bibliofilskome izdanju Biblije koja je kolokvijalno nazvana Franjevačka Biblija. Ona Grubišićevu Starom zavjetu priključuje prijevod Novog zavjeta franjevca Gracijana Raspudića, koji je također djelovao u SAD-u. Budući da je riječ o bibliofilskome izdanju Biblije, po riječima priređivača toga izdanja fra Ivana Dugandžića, u pripravi Grubišićeva izdanja nisu poduzimani nikakvi zahvati na samome tekstu prijevoda, on nije prilagođen današnjem standardnom hrvatskom jeziku nego su samo ispravljene uočene gramatičke grješke koje su promakle prijašnjoj lekturi te ujednačene sitnije razlike u pisanju nekih biblijskih imena u različitim svescima, dok je Raspudićev tekst Novog zavjeta preuzet iz izdanja koje je 1987. godine priredila Kršćanska sadašnjost.

KARLOVAC - Mihajlu Hrastovu, bivšem pripadniku karlovačke specijalne policije, suborci i prijatelji HVIDR-e organizirali su danas doček u prostorijama Učilišta hrvatskih branitelja u povodu njegova izlaska iz kaznionice u Lepoglavi, gdje je služio sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina. Odlukom Ustavnog suda ukinuta je drugostupanjska i trećestupanjska presuda Vrhovnoga suda kojima je Hrastov osuđen za ratni zločin zbog ubojstva 13 pripadnika rezervnog sastava bivše JNA na Koranskome mostu u Karlovcu 1991. te će se u šestom postupku braniti sa slobode. Hrastov je osuđen najprije na zatvorsku kaznu od osam godina, koja je preinačena na sedam godina, te je uhićen 5. svibnja 2009., otkad je u pritvoru i zatvoru. Dobrodošlicu mu je u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata poželio predsjednik Marijo Mateša, ističući da su svi zbog toga sretni jer da znaju koliko je mnogo Hrastov učinio za obranu Karlovca, a sada mora nositi težak teret zatvora. Hrastov je rekao kako je presretan što za njega više ujutro nema zatvorskog zvona, postrojavanja, prebrojavanja i pretresa, nego je kod kuće s obitelji. Ali, dodao je, za njega ni nakon 18 godina pravna bitka još nije završena. "Vjerujem u oslobađajuću presudu i da je tri četvrtine te bitke prijeđeno. Vjerujem u sustav. Znam da svatko nosi svoj križ na leđima, netko crkvu, a ja na svojim leđima moram nositi valjda cijelu katedralu", istaknuo je Hrastov. Predsjednik Zajednice HVIDR-e Karlovačke županije Petar Banić uručio je Hrastovu majicu s natpisom "Obranio sam Karlovac" i obećao da će mu braniteljske udruge, HVIDR-a i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata "Grom" i dalje financijski pomagati "u pravnoj borbi za istinu da nije ratni zločinac, nego osloboditelj Karlovca, a time i hrvatski osloboditelj".

ZAGREB - Proglasiti božićnim poklonom kolektivni ugovor kojim su zaposlenici u srednjoškolskim ustanovama ostali bez božićnice i mjesnog prijevoza vrhunac je sindikalnog cinizma i najdublje omalovažavanje sviju nas koji radimo u srednjim školama i učeničkim domovima, priopćio je danas Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. U priopćenju navodi kako "odricanjem od božićnice i cipelarine Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske vraća dug Vladi RH koja je ovom sindikatu prethodno omogućila protuzakonito formiranje Pregovaračkog odbora". "Eliminaciju Sindikata Preporod iz Pregovaračkog odbora zaposleni u srednjim školama platit će s 26 milijuna kuna božićnice i 10-ak milijuna kuna cipelarine. Nikada nećemo saznati jesu li se, kako i koliko "naplatili" visoki državni dužnosnici, od ministra Radovana Fuchsa do ravnateljice Vesne Hrvoj-Šic, koji su operativno odradili protuzakonito formiranje Pregovaračkog odbora", navodi u današnjem priopćenju predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

VARAŽDIN - Glasnogovornica varaždinske Policijske uprave Marina Kolarić izvijestila je da policija na osnovi naloga Županijskoga državnog odvjetništva u Varaždinu provodi kriminalističko istraživanje varaždinskog poduzeća "Parkovi", a mediji prenose da je jutros priveden direktor tvrtke Miljenko Ptiček. "To su jedine službene obavijesti koje za sada mogu reći", dodala je glasnogovornica Kolarić. Komunalno poduzeće "Parkovi" u većinskom je vlasništvu grada Varaždina. Na novinarski upit o navodnu Ptičekovu uhićenju, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok rekao je tek da "sve institucije u društvu moraju obavljati svoj dio posla u skladu sa svojim ovlastima". Na upit znade li išta o nepoštenim radnjama u "Parkovima", Čehok je odgovorio da za sada nije bilo nikakvih revizorskih izvješća koja bi upućivala na štetno poslovanje te da ne zna što se ondje istražuje. Kako se neslužbeno doznaje, policijski službenici su u "Parkove" ušli jutros nešto poslije 8 sati te su pretražili Ptičekov ured i automobil kojim se služi te ga priveli u policijsku postaju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙