FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski automobilski sektor zaključuje tešku godinu

Autor: mpuk
MADRID, 27. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Španjolski automobilski sektor, ključan izvor radnih mjesta u toj zemlji, zaključuje katastrofalnu godinu uslijed pada potražnje iz ostatka Europe i završetka sheme poticaja vlade u Madridu.

Prodaja novih automobila u Španjolskoj pala je u studenom za 25,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 64.515 vozila, što je njezin peti mjesečni pad zaredom, pokazuju podaci tamošnjeg udruženja proizvođača Anfac.

Ukupna prodaja u prvih 11 mjeseci ove godine porasla je za 5,9 posto, na 913.073 vozila, ponajprije zahvaljujući snažnoj prodaji na početku godine pred gašenje programa državnih poticaja u lipnju nakon što je iskorišten sav novac izdvojen za te svrhe.

U sklopu sheme poticaja uvedene u svibnju 2009. vlada je ponudila subvencije u iznosu do 2.000 eura kako bi potaknula prodaju automobila.

Za cijelu 2010. udruženje Anfac očekuje ukupnu prodaju od oko 950.000 vozila, što je na razini koja je posljednji put zabilježena početkom 1990-ih.

Sektor proizvodnje vozila nije prošao ništa bolje, sa 6,5-postotnim padom broja proizvedenih vozila u listopadu, što je četvrti mjesečni pad zaredom.

Španjolski sektor proizvodnje automobila je treći po veličini u Europi i osmi u svijetu, iako zemlja nema nacionalnog proizvođača vozila osim Seata, koji je sada u vlasništvu njemačkog Volkswagena. Automobilski sektor zaslužan je za približno šest posto španjolskog bruto domaćeg proizvoda.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙