FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

GAZA

I dalje se pogoršava stanje na granici između Izraela i Pojasa Gaze gdje su ubijena dva pripadnika palestinskog Islamskog džihada u izraelskoj pucnjavi, dok Hamas tvrdi da je spreman za rat. Dvojica pripadnika radikalne palestinske skupine poginula su u nedjelju u zoru na jugu Pojasa Gaze u pucnjavi s izraelskom vojskom, prema priopćenju Brigada Al-Kuds, oružanog ogranka Islamskog džihada. Vojna glasnogovornica u Tel-Avivu je za Agenciju France presse potvrdila su vojnici ciljali "terorističku skupinu" koja je pokušavala postaviti eksplozivnu napravu na prilazu sigurnosnom području, koje odvaja jug Izraela i Pojas Gaze. Porast nasilja se zbiva uoči druge obljetnice izraelske ofenzive na Hamas u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca.

WELLINGTON

Neke četvrti su ograđene u drugom po veličini novozelandskom gradu Christchurchu u nedjelju pošto je dvadesetak zgrada oštećeno u podrhtavanjima tla, gotovo četiri mjeseca otkako je snažan potres jačine 7.1 stupnja razorio središnje poslovno područje. Tlo je podrhtavalo u 15 navrata između 2 sata ujutro i 17.30 sati, a najsnažnije podrhtavanje iznosilo je 4.9 stupnjeva s epicentrom samo pet kilometara od središta grada i prekinulo je opskrbu električnom energijom u 40.000 zgrada. Trgovački centri, prepuni kupaca zbog božićnih rasprodaja, evakuirani su, kao i hoteli puni turista. Zasad nema podataka o ozlijeđenima. Policija je priopćila da će neke četvrti ostati ograđene zbog bojazni od pada stakla i dijelova zgrada.

HONOLULU

Američki predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle posjetili su u subotu bazu američkih marinaca na Havajima gdje su čestitali Božić američkim vojnicima tijekom svečane božićne večere. Obama, koji se tijekom božićnih blagdana ne pojavljuje u javnosti, posjetio je istu bazu prošle i pretprošle godine na Božić. Predsjednik i prva dama družili su se s marincima i njihovim obiteljima, rukovali se s njima i fotografirali.

LJUBLJANA

Većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je njihova država postigla u 20 godina od referenduma na kojemu su se odlučili za državnu samostalnost, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavilo ljubljansko "Delo". Na pitanje je li državno osamostaljenje ispunilo ono što su od njega očekivali, 65 posto je odgovorilo da nije, a 35 posto da jest, u anketi u kojoj je sudjelovalo 470 ispitanika. Među ispitanicima starijim od 30 godina kojima je postavljeno pitanje živi li se bolje danas u samostalnoj Sloveniji ili se živjelo bolje prije 20 i više godina gotovo polovica ih je odgovorila da se nekad živjelo bolje, a još više "nostalgičnih" prema tadašnjim vremenima je u starijim kategorijama ispitanika, navodi u nedjelju vodeći slovenski list. Vodeći slovenski list je anketu proveo povodom 20. obljetnice referenduma na kojemu je 95 posto građana dalo svoj glas za samostalnost i državnu nezavisnost, što se od tada slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.

KAIRO

Osam američkih turista poginulo je, a 21 je ozlijeđen kada se njihov autobus sudario s kamionom blizu Asuana, na jugu Egipta, javlja u nedjelju agencija Mena. Autobus sa 37 američkih turista kretao se prema hramovima Abu Simbela i udario je u kamion koji je prevozio pijesak. Šest poginulih su žene, precizirala je agencija. Ranjeni su vozač i vodič. Autobus je bio dio konvoja od tri autobusa, ali niti jedan od turista u druga dva autobusa nije ozlijeđen.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙