FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen nacrt Strategije nacionalne sigurnosti

Autor: dmak
ZAGREB, 23. prosinca 2010. (Hina) - Nacrt Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, ishodišni strateški dokument za sve ostale strateške dokumente povezan sa sigurnošću i obranom, predstavljen je danas u sjedištu Ministarstva obrane RH.

Strategija je zasnovana na temljenim vrednotama, vitalnim nacionalnim interesima i strateškim ciljevima, razmatra prijetnje nacionalnoj sigurnosti te određuje sposobnosti i sredstva odgovora na njih, istaknuo je na konferenciji za novinare državni tajnik Pjer Šimunović.

Nacrt Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske izradila je međuresorna skupina i o njemu će u roku od mjesec dana biti provedena šira rasprava kako bi bio dorađen, a konačan prijedlog što kvalitetniji, dodao je.

Državni tajnik Šimunović naglasio je i kako se Strategija donosi u novim okolnostima budući da je Hrvatska u međuvremenu postala punopravna članica NATO-a i očekuje skori ulazak u Europsku uniju, a profiliraju se i nove prijetnje poput međunarodnog terorizma, širenje oružja za masovno uništenje, te potencijalne ugroze zbog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim operacijama.

Upitan o rizicima koji za nacionalnu sigurnost ima terorizam s obzirom na sudjelovanje Hrvatske u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, Šimunović je odgovorio kako u NATO i u EU postoji međunarodna solidarnost u gašenju međunarodnog terorizma, te da Hrvatska promiče vrijednosti liberalne demokracije, slobode, tolerancije i suzbijanja terorizma.

Savjetnik predsjednika Republike za obranu Zlatko Gareljić rekao je da Hrvatska svojim sudjelovanjem u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu pridonosi stabilizaciji te države i društva, a time i smanjuje opasnost od terorizma na širem prostoru. Ujedno je podsjetio da je prethodna nacionalna strategija donesena još 2002. godine i da je svakako trebalo donijeti novu.

Odgovarajući na novinarski upit nije li možda trebalo pričekati s donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti dok Hrvatska i formalno ne postane članicom EU ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose MUP-a Filip Dragović rekao je kako su sve moguće nepoznanice uklonjene tijekom pregovora i "screeninga".

Ravnatelj Uprave za multilateralne poslove Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo napomenuo je kako su u suvremenom svijetu ugroze nacionalne sigurnosti sve više difuzne (terorizam i kriminal) nego što su to klasični sukobi vojnih snaga. Republika Hrvatska je članstvom u NATO-u pod njegovim sigurnosnim kišobranom i ne smije biti "meki trbuh" EU i NATO-a, iako se može očekivati snažan pritisak ilegalnih iseljenika i krijumčara oružja, istaknuo je.

(Hina) xdm ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙