FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reforma za jačanje neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa

Autor: trub
ZAGREB, 13. prosinca 2010.(Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvao je danas saborske zastupnike da podrže Vladin prijedlog Strategije reforme pravosuđa za idućih pet godina, ključni ciljevi koje su, naglasio je, osiguranje najviših europskih standarda u pogledu neovisnosti, nepristranosti, stručnosti i učinkovitosti pravosuđa.

"Prioritet je osigurati neovisnost, nepristranost i stručnost pravosuđa", poručio je Bošnjaković.

Istaknuo je kako je u tom smislu pred hrvatskim pravosuđem razdoblje kontinuiteta, odnosno implementacija propisa koji su doneseni, kako bi što brže i kvalitetnije zaživjeli u praksi.

"Ovo je strategija koja znači kontinuitet, implementaciju zakona koje smo donijeli, ali i koja osigurava daljnji napredak i razvoj pravosuđa", dodao je Bošnjaković.

U njegovu ministarstvu, izvijestio je, ocjenjuju kako je u zadnjih pet godina učinjeno puno u pravosuđu, poduzeti brojni koraci i reforme, što je, istaknuo je, utvrdila i Europska komisija u zadnjem izvješću o napretku Hrvatske. "No, još je puno posla pred nama", naglasio je ministar.

Kao zakonske novine koje su donesene i koje bi u idućem razdoblju trebale zaživjeti u praksi, naveo je nove propise o Državnom sudbenom vijeću (DSV), koje će kao samostalno sudačko tijelo birati nove suce, te Državno-odvjetničkom vijeću (DOV) koje će birati državne odvjetnike.

"Suci će sami birati svoje predstavnike u DSV, a državni odvjetnici svoje u DOV. To treba zajamčiti daljnju neovisnost sudaca i državnih odvjetnika", poručio je Bošnjaković, najavivši da bi se prvi izbori za ta tijela trebali održati krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine.

Cjeloživotnu edukaciju pravosudnih djelatnika osigurat će, dodao je, Državna škola za suce i Pravosudna akademija, koje su izdvojene iz Ministarstva pravosuđa i kojima upravljaju čelni ljudi pravosudnog sustava.

Učinkovitost pravosuđa na veću bi se razinu, istaknuo je, trebala podići mjerama za rješavanje zaostalih predmeta na sudovima, a plan je, izvijestio je, u idućih nekoliko godina riješiti i preostalih oko 700 tisuća neriješenih predmeta.

Tome bi, dodao je Bošnjaković, trebali doprinijeti i izmijenjeni zakoni o parničnom i kaznenom postupku te zakoni koji reguliraju ovrhu i upravni postupak.

U tijeku je, izvijestio je, izrada nacrta novog Kaznenog zakona, s posebnim naglaskom na reguliranje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminala.

Ministar ističe i kako će se u cilju veće učinkovitosti i bržeg postupanja u pravosuđu provesti cjelovita informatizacija, na čemu se, naglasio je, već intenzivno radi.

O predloženoj Strategiji reforme pravosuđa od 2011. do 2015. raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xtr/xrkor ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙