FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozdravio dvostranačku potporu Novom START-u

Autor: dhai
WASHINGTON, 23. prosinca 2010.(Hina) - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pozdravio dvostranačku potporu koju je Senat pružio ratifikaciji sporazuma Novi START, kao i drugim važnim zakona prihvaćenim na posljednjoj sjednici Kongresa u sadašnjem sazivu.

U šest tjedana nakon teškog poraza demokrata na kongresnim izborima početkom studenoga, Obamina administracija i demokratski čelnici Kongresa uspjeli su ostvariti više ključnih zakonodavnih pobjeda, uključujući Novi START, produljenje poreznih olakšica i naknada za nezaposlene, ukidanje diskriminacije homoseksualaca u vojsci i jačanje kontrole hrane.

Obama je na konferenciji za tisak to nazvao "najproduktivnijim postizbornim razdobljem u više desetljeća" i "sezonom napretka za Amerikance".

"Mi nismo osuđeni na beskonačni zastoj. Nadam se da ulazeći u novu godinu možemo i dalje voditi brigu o poruci američkog naroda i održati duh zajedničke svrhe", rekao je Obama, naznačujući spremnost za uspješnu kohabitaciju s republikancima koji će u iduće dvije godine kontrolirati Predstavnički dom Kongresa.

Republikanci su u prve dvije godine Obaminog mandata u Kongresu odbijali gotovo sve inicijative njegove administracije, no s pripremama da preuzmu dio odgovornosti za rad Kongresa, pokazali su veću spremnost na dvostranačku suradnju.

Govoreći o ratifikaciji START-a, Obama je kazao kako on ne samo da smanjuje broj nuklearnih bojevih glava i njihovih lansera, već i jamči "povratak američkih inspekcija u Rusiju", koje su u prekidu od 2009.

"Dakle, moći ćemo vjerovati, ali i provjeriti", rekao je Obama, citirajući riječi pokojnog republikanskog predsjednika Ronalda Regana, s kojima je zagovarao prijašnji sporazum START I, krajem 1980-ih.

Obama je na konferenciji za tisak odao priznanje republikancima koji su pomogli kod ratifikacije Novog START-a, i onima koji su pridonijeli ukidanju politike "ne pitaj, ne govori" što je 17 godina priječila homoseksualcima u vojsci da otkrivaju svoju seksualnu orijentaciju, pod prijetnjom otpusta, koji je u tom razdoblju iskusilo više od 13,500 pripadnika oružanih snaga.

Na pitanje novinara kako gleda na to da homoseksualci mogu umirati u obrani SAD-a, a ne mogu se vjenčati s voljenom osobom, Obama je rekao da za sada ne podržava istospolne brakove, već "snažnu civilnu zajednicu koja im jamči zaštitu i zakonska prava".

Obama je najavio da će u idućoj godini nastaviti borbu za tzv. "Dream Act", koji bi omogućio stjecanje državljanstva ilegalnim imigrantima koji su u SAD došli kao djeca, a studiraju na fakultetu ili su u vojsci.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da će smanjivanje ogromnog državnog deficita biti glavno pitanje 2011. godine.

Obama je u srijedu otputovao na Havaje, gdje će s obitelji provesti božićne i novogodišnje blagdane.

(Hina) xdh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙