FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelji Srbije i BiH pripremaju sporazum o suradnji u kaznenim djelima ratnih zločina

Autor: ssai
BEOGRAD, 22. prosinca 2010. (Hina) - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužitelj Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin u srijedu su se na sastanku u Beogradu dogovorili o potpisivanju sporazuma koji će omogućiti razmjenu dokaza između dvaju tužiteljstava u kaznenim djelima ratnih zločina.

Na sastanku je, kako se navodi u priopćenju srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine, dogovoreno da tekst sporazuma izradi zajednička radna skupina u kojoj će biti po dva predstavnika iz obaju odvjetništava.

Dogovor o sporazumu ključan je korak k unaprjeđenju suradnje između dvaju tužiteljstava za ratne zločine, započete nakon zaključenja memoranduma o suglasnosti u ostvarivanju i unaprjeđenju suradnje u borbi protiv svih oblika teškog kriminala 2005. u Beogradu, stoji u priopćenju.

Sredinom lipnja 2009. Vukčević i Barašin su na sastanku u Dubrovniku, u nakani da unaprijede dotadašnju suradnju dvaju tužiteljstava, utvrdili polazište s osnovnim načelima suradnje. Kako je tada objasnio glasnogovornik srbijanskog odvjetništva Bruno Vekarić, svrha je toga polazišta spriječiti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina. Tada su se predstavnici dvaju odvjetništava dogovorili i o unapređenju suradnje u postojećim predmetima kako bi se izbjegle dvostruke istrage.

"Dogovoreno je da se otvorena pitanja rješavaju suradnjom kako bi i to pridonijelo procesu pomirenja u regiji, unaprijedilo međudržavne odnose te zadovoljilo pravdu za žrtve", kazao je Vekarić.

Dodao je kako su se složili da će nastaviti razmjenu podataka te pronalaziti nove oblike suradnje, pa i zaključenjem sporazuma o ustupanju dokaza kao pravnog okvira za to.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙