FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH slavi ukidanje viza za EU, strah od zloporaba

Autor: rmav
SARAJEVO, 14. prosinca 2010. (Hina) - Početak primjene bezviznog režima za putovanje u zemlje-članice Europske unije, koji za građane Bosne i Hercegovine i Albanije počinje vrijediti od 15. prosinca, mediji i javnost u BiH u utorak doživljavaju kao istinski praznik, a Ministarstvo sigurnosti BiH tim je povodom u Sarajevu najavilo posebnu proslavu i koncert na otvorenome, no strahuje se i od mogućih zloporaba koje bi ponovno zatvorile schengenske granice.

Nakon ispunjavanja mnogih uvjeta, uključujući i uvođenje biometrijskih putovnica, vlasti BiH osigurale su svojim građanima da prvi put nakon 1992. godine bez viza mogu putovati u zemlje-članice Schengenskog sporazuma.

"Cilj je bio osigurati stvarnu korist za građane BiH putem provedbe ambicioznih, ali potrebnih reformi, i upravo to je i urađeno", izjavio je u utorak visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko primajući nagradu Europskog pokreta u BiH za zasluge za ukidanje viza.

Isto priznanje dobila je i Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu koja je na tom pitanju te na mnogim drugim pitanjima često lobirala u korist BiH.

Inzko je rekao kako vjeruje da će sloboda putovanja građane BiH na sve načine približiti onima koji žive unutar granica Europske unije. Dodao je kako ne očekuje posebne probleme na koje je Europska unija upozoravala kad su se njezine članice prije našle pred navalom lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije.

"Držim da se to u slučaju BiH neće ponoviti", rekao je Inzko, dodajući kako vjeruje da su građani BiH dovoljno dobro obaviješteni o tome da u Europskoj uniji ne mogu računati na stalni posao ili azil.

Voditelj službe za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak novinarima da je pokrenuta opsežna kampanja informiranja o tome što znači pravo putovanja u EU.

"Uvjeren sam da su te poruke došle do svih građana, a mi smo pritom svakako imali u vidu iskustva drugih zemalja u susjedstvu", rekao je.

Načelnik uprave srbijanske granične policije Nenad Banović, koji je u utorak u Sarajevu bio na konferenciji o ilegalnim migracijama, rekao je kako je problem lažnih azilanata iz te države učinkovito riješen pa je to model kojim se može koristiti i BiH.

"Nakon informacija o takvim azilantima, uglavnom s juga Srbije, koji su tražili utočište poglavito i Belgiji i Švedskoj, mi smo ispunili sve naše obveze i takve preuzeli natrag", rekao je Banović, ističući kako je Srbija "stavila pod kontrolu problem svojih ilegalnih migranata".

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo rekao je novinarima kako ima naznaka da bi, kao i u slučaju Srbije i Makedonije, i za BiH problem mogle biti skupine Roma koje bi azil u Europskoj uniji pokušale tražiti zbog teškoga gospodarskog stanja u BiH.

"Romska je zajednica posebno ranjiva jer je najčešće meta ljudi loših nakana", rekao je Praštalo.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ipak je potpuni optimist.

"Nema razloga ni za kakav strah jer slobodno možemo kazati da je 15. prosinca sretan dan za sve naše građane", kazao je Ahmetović.

Kako bi obilježili ukidanje viza, već u srijedu posebnim zrakoplovom iz Sarajeva skupina građana, predstavnika vlasti i nevladinih udruga krenut će na promidžbeni let u Strasbourg, gdje će ih primiti europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, a zatim će se u Parizu, Rimu i Ljubljani također sastati s francuskim, talijanskim i slovenskim dužnosnicima.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙