FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Bečko odvjetništvo za korupciju potvrdilo je RTL-u Danas da je nakon zaprimanja istražnog spisa iz Innsbrucka danas pokrenut kazneni postupak protiv bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera i osobe iz njegove rodbine zbog sumnje za pranje novca. "Započeli smo kazneni postupak protiv Sanadera, protiv osobe iz njegove rodbine i još jedne, treće osobe", rekao je RTL-u glasnogovornik državnog odvjetništva za korupciju u Beču Friedrich Koenig. Dodao je da je državno odvjetništvo preuzelo postupak za pranje novca koji se vodi protiv gospodina Sanadera, jednog člana njegove rodbine i možda još jedne osobe. "Planiramo ih ispitati, a o sljedećim istražnim postupcima ne smijem govoriti", kazao je Koenig. Austrijsko državno odvjetništvo za korupciju sa sjedištem u Beču potvrdilo je jučer da je zaprimilo istražni predmet koji je protiv Sanadera pokrenulo državno odvjetništvo u Innsbrucku na temelju prijave jedne tirolske banke o sumnji za pranje novca. Spis o istrazi protiv Sanadera prošli je tjedan poslan iz Innsbrucka državnom odvjetništvu za korupciju u Beč. "Mislimo da je ono nadležno", izjavio je u petak Hansjoerg Mayr, glasnogovornik državnog odvjetništva u Innsbrucku. Tirolska banka podnijela je prijavu za pranje novca, po kojoj postoji mogućnost da Sanader u Tirolu raspolaže računima koji su "povezani sa sumnjičenjima protiv njega u Hrvatskoj", izjavio je Mayr. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas kako istraga protiv Sanadera u Austriji predstavlja komplikaciju samo kad je riječ o dinamici izručenja. Dodao je da se i u Austriji, ako su ondje počinjena neka kaznena djela, mora odgovarati.

ZAGREB - Zagrebački odvjetnički tim posjetio je danas bivšeg premijera Ivu Sanadera u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, objavio je Dnevnik Nove TV, no od Sanaderovih odvjetnika se nije moglo doznati što je bio sadržaj razgovora kao ni hoće li ponuditi jamčevinu u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu tijekom ekstradicijskog pritvora. Jedan od Sanaderovih zagrebačkih odvjetnika Ivan Lovrić izjavio je da su se dogovorili sa Sanaderom da se ne daju izjave. "Obećali smo gospodinu, nemam ništa korisno za vas, a ovo drugo je stvarno stvar povjerljivih događanja", rekao je Lovrić za Dnevnik Nove TV, koja je objavila da su odvjetnici sa Sanaderom razgovarali 2,5 sata. Lovrić ni ostali zagrebački Sanaderovi odvjetnici nisu danas Hini bili dostupni za telefonsku izjavu. Zagrebački odvjetnici trebali su nakon posjeta Sanaderu, kako je jučer najavljeno, razgovarati s njegovim austrijskim braniteljema o ponudi jamčevine u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu. Glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu prošli je tjedan izjavila kako nije poznato želi li Sanader ponuditi plaćanje jamčevine, ali i da puštanje uz jamčevinu u ovom trenutku nije vjerojatno jer u njegovu slučaju "postoji mogućnost skrivanja činjenica i utjecaja na svjedoke". Zasad je nepoznato i hoće li se Sanader na novom saslušanju, 27. prosinca, protiviti hrvatskom zahtjevu za izručenje kao i to je li spreman za sutrašnje svjedočenje videovezom pred povjerenstvom pokrajnskog parlamenta u Klagenfurtu o svojim saznanjima vezanim uz "aferu Hypo".

SPLIT - Na godišnjoj skupštini Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije "Dalmacija eko", održanoj danas u Splitu, zaključeno je kako je nužno ubrzati pripreme za proizvodnju ekološke hrane za europsko tržište kad Hrvatska uđe u Europsku uniju. "U Hrvatskoj u vezi s proizvodnjom ekološke hrane još nije usklađeno zakonodvastvo sa zakondavstvom EU-a", rekao je tajnik "Dalmacije eko" Marko Bencarić. Predstavnik splitske udruge "Zdravi grad" Ranko Milić rekao je kako se proizvođači zdrave hrane u Dalmaciji moraju jače međusobno povezati kako bi povećali izglede da dobiju novac iz fondova EU-a. "Europskoj uniji nije problem novac. Ona ga ima toliko mnogo za poticanje proizvodnje zdrave hrane da se moramo bolje organizirati za povlačenje tog novca", rekao je Milić i najavio da će uskoro biti raspisan natječaj za ponudu 200 hektara zemljišta u Ravnim kotarima na kojem bi se proizvodila zdrava hrana. Pozvao je proizvođače ekološke hrane da se udruže ako ih zanima to zemljište. Skupštini u Splitu nazočilo je 30-ak maslinara, uljara, vinogradara i vinara, proizvođača ekološkog mlijeka, sira i mesa, povrća i ekološkog voća te pčelara koji proizvode ekološki med, uzgajivača ribe i školjaka iz cijele Dalmacije. Odlučeno je da krovna udruga ekoloških proizvođača Dalmacije "Dalmacija eko" utemelji svoje podružnice u sve četiri dalmatinske županije radi učinkovitije suradnje s jedinicama lokalne uprave kad je riječ o unaprjeđenju proizvodnje ekološke hrane u Dalmaciji.

SLUNJ - U spomen na troje civila - Peru i Anku Barić i Matu Dejanovića - koji su ubijeni 10. travnja 1993., danas je na mjestu masovne grobnice uz Vojni poligon u Slunju otkriveno spomen-obilježje. Spomen-obilježje otkrili su vladin izaslanik i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i Jure Barić, sin ekshumiranih žrtava Pere i Anke Barić. U ime predsjednika Republike nazočne je pozdravio Vlado Lončarević, koji je istaknuo da su ti ljudi ubijeni zbog svojega sna o slobodi, kao i mnogi drugi koji su za slobodu Hrvatske dali život i zdravlje, te da je "svaki takav spomenik, uz to što je dio sjećanja na naše žrtve, dokaz ponosa i dostojanstva hrvatskoga naroda". Saborski zastupnik Nedjeljko Strikić pozdravio je nazočne u ime predsjednika Hrvatskoga sabora te posebno istaknuo skrb državnih institucija za stradalnike Domovinskog rata, za one koji su imali sreću preživjeti to teško razdoblje te za obitelji onih koji su u obrani domovine dali svoj život. Podsjetivši da još 34 obitelji u Karlovačkoj županiji ne znaju gdje su njihovi najmiliji, istaknuo je kako neki njihovi sugrađani sigurno znaju istinu te je "apelirao na njihovu savjest" kako bi se napokon doznala sudbina tih ljudi. "Hrvatski narod zna praštati, ali ne može zaboraviti", rekao je. U Hrvatskoj su, po službenim podatcima uprave za zatočene i nestale, otkrivene 143 masovne grobnice u deset županija, od toga najviše u Vukovarsko-srijemskoj te četiri u Karlovačkoj županiji.

RIJEKA - Riječko Gradsko vijeće izglasovalo je na današnjoj sjednici povećanje gradskog prireza sa 6,25 na 12 posto. Protiv prijedloga bilo je 11 vijećnika HDZ-a i PGS-a, jedan vijećnik Autonomne regionalne stranke (ARS) bio je suzdržan, a ostalih 20 vijećnika ga je prihvatilo. Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) objasnio je svoj prijedlog o povećanju prireza "nužnošću nadoknade smanjenja prihodovne strane proračuna" jer su iscrpljene sve mogućnosti povećanja prihoda. "Postojala je mogućnost smanjenja rashodovnih stavki proračuna kao što su one za šport, kulturu, obrazovanje, socijalu, umirovljenike i dječje vrtiće ili su se mogle ukidati linije gradskog autobusnog prijevoza", istaknuo je Obersnel. Dodavši da je povećanje prireza ocijenjeno boljim rješenjem, rekao je da se ta mjera temelji na solidarnosti. Građani s minimalnim plaćama uplaćivat će tek tri kune prireza, a oni s prosječnom plaćom oko 5400 kuna neto 34 kune, objasnio je. Po procjenama, povećanjem prireza u gradski bi se proračun "moglo sliti" još 20-ak milijuna kuna.

PRKOS LASINJSKI - U povodu 69. godišnjice ubojstva 1446 civila u šumama oko Prkosa Lasinjskog, danas je uz spomen-kosturnicu i spomenik tim žrtvama ustaškog terora održana komemoracija. Spomenik u Prkosu Lasinjskom razbijen je prošlog mjeseca, a s tim u vezi Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a rekao je nazočnima da je uništavanje tog spomenika žrtvama zločina znak da nam "država u tim stvarima još nije dovršena" i da još "nije dobra država". "Zato je važno da javnost digne svoj glas protiv tog i sličnih primjera, a da bismo ubuduće svi mogli živjeti bez gorčine i mržnje, zajedno u različitosti", dodao je Pupovac. On i Vesna Pusić obvezali su se kao saborski zastupnici da će se zauzeti za to da nedavno oskvrnuće spomenika ne ostane nekažnjeno te da se on obnovi. Pusić je rekla da je partizanska ideja oslobodilačka te da je zahvaljujući njoj, a ne četništvu i ustaštvu, uspostavljena država Hrvatska koja ima temelje po kojima će "jednog dana postati 'pristojna' država". Dodala je da nikakvo uništavanje spomenika ne može oskvrnuti "ideju ljubavi i slobode koja je izrasla i na tim žrtvama u Prkosu Lasinjskom". Izaslanik predsjednika Ive Josipovića, savjetnik za branitelje Predrag Matić Fred nazvao je razbijanje ploče na kosturnici "činom koji se protivi razumu i ljudskosti, a uperen je i protiv Republike Hrvatske kao države izgrađene na poštovanju ljudskih prava". Kako je rekao, dužnost je da se počinitelji pronađu i privedu pravdi.

ZAGREB - Scenograf i ilustrator Ivan Antolčić dobitnik je velike ULUPUH-ove nagrade za životno djelo 2010., najboljom izložbom ULUPUH je proglasio "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.", a nagradu za najboljeg mladog umjetnika osvojio je Luka Jelušić. U obrazloženju nagrade za životno djelo dobitnik Ivan Antolčić opisuje se kao jedan od najplodnijih i najnagrađivanijih hrvatskih ilustratora, napose dječjih knjiga. Izložba "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. - 2009.", u organizaciji ULUPUH-a, ocijenjena je "kompleksnim projektom koji je od 22. prosinca 2009. do 22. siječnja 2010. realiziran u pet izložbenih cjelina te obilježio stogodišnjicu struke scenografa i kostimografa". "Brojem i značajem predstavljenih autora i izložaka, kao i rasponom razdoblja koje obuhvaćao, taj je projekt prvi takve vrste i najveći do sada u Hrvatskoj", stoji u obrazloženju. Nagrada za najboljega mladog umjetnika pripala je agronomu Luki Jelušiću koji je iskazao izvanredan "umjetnički talent u oblikovanju vrtova ili parkova".

DUBROVNIK - U suradnji s vinkovačkim Gradskim muzejem večeras je u Domu "Marina Držića" u Dubrovniku otvorena izložba "Vinkovci Dubrovniku božićni dar". Riječ je o izložbi tradicijske baštine vinkovačkog kraja na kojoj je predstavljeno 40-ak izložaka od adventskih slika, križeva, molitvenika, lutaka u nošnjama i drugih predmeta. Kako je kazala Ljubica Gligorević iz Gradskog muzeja, unatoč brojnim doseljenicima iz različitih krajeva na prostor sadašnje Vukovarsko-srijemske županije i u vinkovački kraj u prošlosti, Šokci i Srijemci snažno su se održali i sačuvali svoj identitet do danas. Vinkovačko-dubrovačka izložba ujedno je prvo događanje u obilježavanju 65. obljetnice vinkovačkoga Gradskog muzeja koje završava 7. studenog 2011.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙