FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plinacro će u potpunosti ispuniti plan investiranja

Autor: dduk
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Ukupne investicije Plinacroa u 2010. godini dosegnut će 1,3 milijarde kuna čime će u potpunosti ispuniti ovogodišnji investicijski plan, a za sljedeću se godinu planiraju investicije u iznosu od 400 milijuna kuna, izvijestili su čelnici Plinacroa na današnjoj konferenciji za novinare.

Među najvažnijim projektima realiziranim tijekom ove godine predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta izdvojio je povezivanje hrvatskog i mađarskog plinovodnog sustava, završetak gradnje plinovoda Vodnjan - Umag i druge faze plinovoda Bosiljevo - Split od Josipdola do Gospića.

Od projekata u planu u Plinacrou izdvajaju gradnju plinovoda Kukuljanovo - Omišalj koji bi mogao biti važan zbog planova Plinacroa za ulazak na tržište ukapljenog prirodnog plina u okviru kojih se, prema riječima direktora Plinacroova Sektora razvoja Gorana Frančića, razmatra mogućnost gradnje uređaja za prihvat LNG brodova u Omišlju na Krku.

Riječ je o alternativi LNG terminalu, a gradile bi se instalacije za priključenje LNG brodova za uplinjavanje na plinski transportni sustav. Prednosti takvog rješenja su manja investicija, kraći rokovi izgradnje i premoštenje razdoblja do izgradnje i puštanja u rad velikog LNG terminala, kazao je Frančić koji je napomenuo i kako je konzorcij Adria LNG zatvorio ured u Zagrebu.

Projekt tzv. mini LNG-a predstavljen je Ministarstvu gospodarstva koje je dalo odobrenje za njegov razvoj. Ukupna ulaganja procjenjuju se na 50 milijuna eura, a gradnja bi trajala dvije godine.

Frančić je izvijestio i o pripremama Plinacroa za moguće nove interkonekcije prema Srbiji, Sloveniji, Italiji i Bosni i Hercegovini.

Plinacro sudjeluje i u aktivnostima oko definiranja hrvatske pozicije u plinovodu Južni tok kao i u razvoju plinskog koridora Jadran - Baltik i jadransko - jonskog pravca, rekao je Frančić.

Na pitanje utječe li nedavno otkazivanje uvoza ruskog plina na mogućnost prolaska Južnog toka kroz Hrvatsku, čelnici Plinacroa odgovorili su da je u tijeku rad na studiji izvodivost prolaska Južnog toka kroz Hrvatsku, a da će zadnju riječ ipak imati Rusi odnosno Gazprom.

Među projektima završenim ove godine u Plinacrou posebno ističu završetak interkonekcije s Mađarskom što je, kako je naglasio direktor Sektora investicija Plinacroa Dubravko Kamenečki, prvi spoj hrvatskog i inozemnog plinovoda nakon 33 godine.

Plinacro je već dobio uporabne dozvole za obje, ukupno 80 kilometara dugačke dionice plinovoda koji čine hrvatsku stranu interkonekcije - magistralni plinovod Slobodnica - Donji Miholjac i međunarodni plinovod Dravaszerdahely - Donji Miholjac, a puštanje u rad planirano je za početak 2011. godine.

Ove je godine završen i plinovod Vodnjan - Umag i u rujnu su priključeni prvi potrošači, dok su na plinovodnom sustavu Like i Dalmacije završeni radovi na dionici plinovoda od Josipdola do Gospića i za nju se očekuje ishođenje uporabne dozvole, rekao je Kamenečki.

Investicije u plinovodni sustav Like i Dalmacije bit će najznačajnije u idućoj godini. U tijeku je gradnja dionice od Gospića do Benkovca s planiranim završetkom za ožujak 2011. godine, dok se završetak dionice od Benkovca do Splita planira za lipanj 2012. godine, ističu u Plinacrou.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙