FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila kampanja "Živim život bez nasilja"

Autor: tmar
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Božićnim koncertom i svečanom dodjelom nagrada za pet najboljih likovnih radova učenika osnovnih škola s temom borbe protiv nasilja danas je završena kampanja "Živim život bez nasilja" koju su organizirali Ministarstvo unutarnjih poslova i UN-ov ured u Hrvatskoj radi podizanja svijesti građana na prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnje kulture nenasilja među mladima.

Na svečanosti u Policijskoj akademiji rečeno je da seu prvih šest mjeseci ove godine dogodilo osam ubojstava u obitelji, što je 27 posto svih ubojstava počinjenih u tom razdoblju, a lani je od 51 ubojstva u 18 slučajeva ubijen član obitelji.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko podsjetio je na riječi predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor kako nitko tko tuče svoju ženu i djecu ne može biti cijenjeni član društva te je istaknuo da je cilj u Hrvatskoj izgraditi kulturu nenasilja i pomoći onima koji su mu izloženi.

Dodao je kako je važan dio kampanje činio natječaj za najbolje likovne radove na kojem je sudjelovalo 1000 dječjih radova, iz kojih je vidljivo kako izgleda nasilje u dječjim očima.

Najbolji radovi, koje je odabrao stručni ocjenjivački sud, danas su i prigodno nagrađeni, a u dodjeli nagrada sudjelovao je i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Ravnatelj policije Oliver Grbić rekao je kako se broj ubojstava u obitelji ne smanjuje iako se smanjuje ukupan broj ubojstava, pri čemu je istaknuo važnost rane prevencije nasilja u obitelji te stalnog inzistiranja na spremnosti da se takva djela prijavljuju.

Stalna predstavnica UN-ova programa za razvoj Louisa Vinton rekla je kako je borba protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama globalni cilj te je ocijenila da je hrvatska kampanja učinila mnogo da se prekine tišina koja okružuje nasilje u obitelji.

U kampanji "Živim život bez nasilja", koja je trajala od 8. do 24. studenoga, u 512 osnovnih škola organizirano je više od 1300 predavanja u kojima je sudjelovalo 52.000 učenika i 4000 roditelja, 311 policijskih službenika te oko 400 stručnjaka iz drugih područja.

(Hina) xmt yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙