FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za autonomiju rada skloništa i savjetovališta za žene

Autor: mbuj
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Sudionici dvodnevne međunarodne konferencije "Žene protiv nasilja nad ženama - 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja" u Zagrebu zaključili su kako je važno zadržati autonomiju rada feminističkih udruga, odnosno skloništa i savjetovališta za žene koje su preživjele nasilje, a gradovi, županije i država odgovorni su te trebaju dati prostore i financirati njihov rad.

Osnivačica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle rekla je kako taj njihov zaključak proizlazi i iz međunarodnih sporazuma koje je Hrvatska potpisala, ali i zbog zatvaranja poglavlja o pravosuđu. Istaknula je kako su feministice stručnjakinje za rješavanje problema nasilja nad ženama, a ženski pokret je prvi javno progovorio o pitanju muškog nasilja nad ženama i njihovom djecom.

Sudionice i sudionici konferencije zaključili su i kako će održati regionalnu konferenciju o problematici svih oblika nasilja nad ženama, ali još nisu odredili datum i mjesto održavanja.

Neva Toelle izvijestila je da su na toj dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji sudjelovale žene s Islanda, iz Austrije, Švicarske, Švedske, Engleske, Srbije, Slovenije i svih dijelova Hrvatske. Sudjelovale su istaknute voditeljice čitavih mreža skloništa iz zemalja s puno dužim iskustvom nego u nas, od kojih smo mi učile, kazala je Toelle. Rekla je kako su željele "uz potporu feministica i profeminista iz svijeta potaknuti razmišljanje o onome što su učinile kao dio svjetskog pokreta protiv nasilja nad ženama te doći do zaključaka koji bi bili korisni za budući rad i razvoj pokreta".

Konferencija, na kojoj su bili i predstavnici hrvatskih institucija nadležnih za borbu protiv nasilja nad ženama, održala se pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, u povod joj je 20. obljetnica rada Autonomne ženske kuće Zagreb.

(Hina) xbma ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙