FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

GRABOVNICA - Paljenjem više od milijun žaruljica na imanju obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme počela je još jedna božićna bajka, sada već turistička atrakcija i moslavački brend, koju će ove godine, kako se najavljuje, razgledati gotovo 50.000 posjetitelja. Ove je godine žaruljice simbolično zapalila predsjednica vlade Jadranka Kosor, koja je s brojnom osnovnoškolskom djecom odbrojavala zadnje sekunde do paljenja žarulja. Na imanju obitelji Salaj večeras je upaljeno 1,1 milijun raznobojnih žaruljica na više od 800 biljaka, na površini od četiri hektara. Salajevi već godinama na svom imanju kite biljke i objekte stvarajući dojmljivu sliku, koja privlači javnost, i za to su dobili mnoga priznanja i nagrade. "Božićna priča počela je 2002. kad smo imanje okitili sa 70 tisuća žarulja, a danas nas ih okružuje više od milijun", rekao je Zlatko Salaj, dodavši da njihovo imanje tijekom blagdana posjeti oko 40.000 ljudi. "Ovakav projekt zahtijeva ustrajnost i ljubav za bližnje i sve ljude i ja vam na tome zahvaljujem", kazala je premijerka Kosor. Otvorenju "božićne bajke", koju posjetitelji mogu razgledati do 15. siječnja, nazočili su ministri Gordan Jandroković, Damir Bajs i Đuro Popijač te lokalni dužnosnici.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Martinu Banić predstojnicom Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske, a Mladena Pavića državnim tajnikom - predstojnikom Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornikom Vlade. Kako je izvijestio vladin Ured za odnose s javnošću, Vlada je razriješila dužnosti dosadašnjeg predstojnika Ureda predsjednice Vlade Republike Hrvatske - državnog tajnika Krunoslava Mesarića te na istu dužnost imenovala Martinu Banić. Vlada je imenovala Mladena Pavića na dužnost državnog tajnika - predstojnika Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornika Vlade, te razriješila dužnosti zamjenice predstojnika Ureda za odnose s javnošću Martinu Banić. Sandra Puhovski imenovana je zamjenicom predstojnika Ureda za odnose s javnošću. Dužnosti ravnatelja Uprave za informacijske sustave i logistiku razriješen je Mladen Pavić.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je da je, u nakani da još više pridonese uključenju Hrvatske u EU u području sigurnosti i obrane, hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom u ministarstvu obrane Pjerom Šimunovićem danas sudjelovalo na sastanku u švedskim oružanim snagama i potpisalo sa švedskom stranom tehnički sporazum koji regulira hrvatski helikopterski doprinos nordijskoj borbenoj skupini. Nordijska borbena skupina pod švedskim vodstvom u okviru koncepta borbenih skupina EU-a bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2011., priopćeno je. Hrvatska toj borbenoj skupini pridonosi dvama srednjim transportnim helikopterima uključivo sposobnost medicinske evakuacije. Kako se navodi u priopćenju, u studenom ove godine hrvatske su oružane snage u pripremama za doprinos nordijskoj borbenoj skupini već sudjelovale na zajedničkoj završnoj vojnoj vježbi „Joint Action“. Doprinosom toj borbenoj skupini Hrvatska potvrđuje da aktivno sudjeluje i afirmira Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU-a te izgrađuje EU-ove sposobnosti za upravljanje krizama, ističe se u priopćenju. Također, za posjeta Švedskoj Šimunović je u bilateralnom susretu s državnim tajnikom u švedskom ministarstvu obrane Hakanom Jevrellom razgovarao o hrvatskom doprinosu nordijskoj borbenoj skupini i EU-ovoj zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, priopćio je MORH.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i ove godine provodi akciju "Mir i dobro" od 13. prosinca do 8. siječnja 2011. radi sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih naprava. Svrha je akcije da božićni i novogodišnji blagdani u Hrvatskoj proteknu u miru i veselju, da se poveća opća sigurnost građana i postigne zadovoljavajuća razina javnoga reda i mira, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije. Preventivnu operativnu akciju "Mir i dobro" MUP organizira od 1993., a pokrenuta je zbog posljedica koje su izazivala pirotehnička eksplozivna sredstva tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Dubravko Teur. Istaknuo je kako se iz godine u godinu "bilježi trend pada broja zloporaba korištenja raznih pirotehničkih i drugih sredstava, a ujedno i pad posljedica koji iz njihove zloporabe proizlaze, to jest broja ozlijeđenih osoba, pogotovo djece". Naglasio je kako su djeca, zbog neznanja, najčešće bila ugrožena i ranjavana pirotehničkim sredstvima. Upozorio je da je u proteklih 16 godina, zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima, poginulo 20 osoba i ranjeno njih 480, među kojima 185 teško. Ipak, istaknuo je Teur, broj ozlijeđenih osoba pri uporabi ubojitih sredstava s godinama pokazuje trend pada.

KARLOVAC - Predsjednik karlovačke Gradske organizacija HDZ-a Damir Jelić izjavio je da predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nije predložila raspuštanje karlovačke Mladeži HDZ-a, no nakon opetovanog nasilja članova Mladeži, razmatrala se i ta mogućnost. Jelić je danas u Karlovcu izjavio novinarima da Gradska organizacija službeno ne bi mogla raspustiti karlovačku Mladež, nego samo organizacija Mladeži na nacionalnoj razini. Dvojica članova karlovačke Mladeži HDZ-a Danijel Trupković i Vladimir Vogrinc s dvije su kaznene prijave - zbog izgreda u subotu u jednom kafiću, u kojem su fizički napali 18-godišnjaka - završili u jednomjesečnom pritvoru. S njima je i Željko Goršić, koji je iz Mladeži HDZ-a izbrisan još 2008. zbog sličnog izgreda. Trupković i Vogrinc izbrisani su iz članstva prije tri dana. S premijerkom Kosor raspravljalo se o stanju u karlovačkoj Mladeži HDZ-a, a navedeni su mnogi njihovi "afirmativni primjeri rada". "Raspravili smo i o nemilom događaju opetovanog nasilja uhićene trojice mladića", rekao je Jelić, dodajući da karlovačka Mladež ima tisuću članova, a ta trojica bivših članova su njezina tri promila te takve pojave treba izolirati i ozbiljno na njima poraditi".

ZAGREB - Odvjetničko društvo "Farčić&Šarušić" danas je Općinskome građanskom sudu u Zagrebu u ime generala Ante Gotovine podnijelo tužbu protiv nakladnika "Novog Libera" te autora knjige "Gotovina - stvarnost i mit" Ivice Đikića, Davora Krile i Borisa Pavelića zbog, kako navodi, povrede osobnosti te iznošenja neistinitih i nevjerodostojnih tvrdnji i zaključaka o generalu Gotovini. Knjigom su tuženi, kako se navodi, višekratno povrijedili osobnost generala Gotovine, iznijeli neistinite i nevjerodostojne tvrdnje i konkluzije. Odvjetničko društvo ističe da se takvim "neistinitim i uvredljivim" tvrdnjama general Gotovina "proglašava neinteligentnom i kriminogenom osobom, površnog odnosa prema svojim zadaćama" te se "stvara dojam da je umiješan u nelegalne nabave oružja, a konačno i osoba koja je umiješana u otmicu djeteta". Opširno navodeći sporne tvrdnje iznesene u knjizi "Gotovina - stvarnost i mit", odvjetničko društvo "Farčić&Šarušić" u tužbi navodi da su one vrijeđaju Gotovininu osobnost, a dodatno uznemirava i to što je general Gotovina okrivljen u vrlo ozbiljnom sudskom postupku pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije pa postoji mogućnost da bi se sadržaj te knjige mogao uporabiti u postupku.

RIJEKA - Saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Željko Jovanović ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinstvo da Hrvatskoj nije potrebna rekonstrukcija vlade, nego rekonstrukcija HDZ-a. Ta politička stranka treba otići u oporbu te se ondje izliječiti od Sanaderova korupcijskog vladanja, rekao je Jovanović i dodao da bi se tako vratila vjera u politiku i političare. Najava rekonstrukcije vlade "licemjeran je i prikriven pokušaj nastavka korupcijske politike jer se time samo omogućava Jadranki Kosor da koristi državni proračun za financiranje svoje predizborne kampanje sljedeće godine otvaranjima objekata i rezanjem vrpci", rekao je Jovanović. Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić ocijenio je da su vladajući protekle godine vodili lošu politiku te da nije zadovoljila ni vlada ni Sabor. Vlada je radila na štetu građana i gospodarstva. Oni koji građanima govore o potrebi suradnje stranaka na vlasti i oporbe ne shvaćaju što se u politici događalo proteklih sedam godina, istaknuo je Linić, dodajući da između njih "nema zajedničkog kontakta jer ih vladajući ne žele shvatiti kad tvrde da je samo korjenitim promjenama moguće prevladati krizu". "Teško je, a bit će još teže jer ćemo nastaviti plaćati ceh ove vlasti", ocijenio je Slavko Linić, dodajući da je, unatoč tome, svaku krizu, pa i ovu, moguće prevladati, ali je za to potrebna promjena sadašnje politike.

KARLOVAC - Istražni sudac Županijskoga suda u Karlovcu odredio je 30-dnevni pritvor Danijelu Trupkoviću, Vladimiru Vogrincu i Željku Goršiću zbog sumnje da su počinili kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nasilničkog ponašanja i pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede, a donio je i rješenje o provođenju istrage, potvrdila je glasnogovornica tog suda Alenka Laptalo ne navodeći imena. Pritvor im je određen zbog opasnosti od bijega, ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke te zbog bojazni da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo. Trojicu bivših članova Mladeži HDZ-a - Željka Goršića, Vladimira Vogrinca i Danijela Trupkovića državno odvjetništvo sumnjiči da su 12. prosinca 20 minuta poslije ponoći u jednome karlovačkom kafiću s namjerom i u dogovoru, bez "ikakva stvarnog razloga i povoda", lakše ozlijedili Marka Jovkovića (1992.), što je u njemu izazvalo osjećaj straha i poniženje, stoji u priopćenju državnog odvjetništva. Ujedno se osnovano sumnja da se prvoosumnjičeni, zajedno s drugoosumnjičenim, deset minuta poslije na parkiralištu ispred kafića, želeći pobjeći s mjesta događaja, nekoliko puta vozilom zaletio u skupinu osoba koje su ih željele zadržati do dolaska policije, pri čemu je više osoba lakše ozlijeđeno.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je danas Hrvatskomu novinarskom društvu, njegovu predsjedniku i članovima te svim hrvatskim novinarima 100. obljetnicu osnutka krovne udruge novinarske struke čiji su djelatnici, ističe se u priopćenju, tijekom protekloga stoljeća postali sinonim i jamstvo kontinuiranog očuvanja objektivne slike aktualnih društvenih događaja. "Na tragu takvog opredjeljenja hrvatski se novinari i danas susreću s izazovom kako slijediti strogo zacrtane profesionalne postulate temeljene na načelima etičnosti, slobode javnoga mišljenja i izražavanja te dostupnosti informacija. Tražeći odgovore na temeljna moralna i egzistencijalna pitanja modernoga čovjeka, mediji ukazuju na najvažnije događaje naše prošlosti i sadašnjosti. U tome su članovi HND-a nastojali bez obzira na turbulentna zbivanja i brojne objektivne okolnosti što su utjecale na društveno-politički karakter našega prostora u proteklih sto godina", ističe u priopćenju ministar Biškupić. Dodaje kako je zato "od neprocjenjive važnosti osiguranje potpunih i neograničenih medijskih sloboda te novinarske samostalnosti".

ZAGREB - Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba te stranke Andrija Hebrang izjavio je nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima da ne zna kada će biti izvanredna sjednica Hrvatskog sabora jer to ovisi o dinamici kojom će premijerka Jadranka Kosor odlučivati o rekonstrukciji Vlade te dodao da se o tome na sastanku nije razgovaralo. U Banskim je dvorima nakon današnje sjednice Vlade održan sastanak na kojem su uz premijerku Jadranku Kosor i dio ministara nazočili i pojedini saborski zastupnici HDZ-a. Uz Hebranga, na sastanku su bili i potpredsjednici HDZ-a Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak te glavni tajnik stranke Branko Bačić. Premijerka Jadranka Kosor, koja je odmah nakon sastanka otišla u Grabovnicu, gdje će upaliti lampice u povodu početka "Božićne priče u Čazmi", novinarima nije davala nikakve izjave. Na upit hoće li u iduća dva tjedna doći do izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, Hebrang je odgovorio kako to još nije poznato. "To još ne znamo, to ovisi o tome kakvom dinamikom će premijerka odlučivati o rekonstrukciji Vlade. Za sada još nemamo informacije o tome", kazao je i dodao da rekonstrukcija Vlade nije bila tema sastanka. "U Vladi nitko nije smijenjen jer uopće nismo imali sastanak na temu smjene i rekonstrukcija", odgovorio je na upit novinara.

PULA - Bivši ministar turizma Ivan Herak i suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Croatia golfa Matej Majić danas su na pulskome Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužaba za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje u toj zloporabi na štetu Ministarstva turizma 1999. godine. U obrazloženju presude sutkinja Dorijana Dolenc-Kujundžić navela je da ni po jednoj točki optužnice nisu predočeni dokazi za spomenuta kaznena djela te da je projekt izgradnje 15 golfskih igrališta izrađen po nalogu Ministarstva turizma, a ne izravnom pogodbom. Sud je također utvrdio, nakon mnogih ispitanih svjedoka i stručnjaka, da se u tom poslu nije radilo o nezakonitom stjecanju imovinske koristi. Sutkinja je rekla da državno odvjetništvo navode iz optužnice, po kojima je Herak novcem Ministarstva turizma "podmirivao dugove svojeg poduzeća 'Midinvest' tvrtki 'Baxmar' prebacujući ga preko Hrvatske turističke zajednice Majićevu 'Croatia golfu', nije potkrijepilo nijednim materijalnim dokazom". Isto se odnosi i na točku optužnice koja tereti Heraka da je izravnom pogodbom kao ministar turizma, angažirajući Majićevu tvrtku "Croatia golf" za izradu navodno neupotrebljive dokumentacije za golfska igrališta, sebi i Majiću priskrbio protupravnu imovinsku korist od 3.162.463 kune. Sutkinja navodi kako nije dokazano ni da je Herak primio 15 bjanko-mjenica radi osiguranja povrata pozajmice od 11.950.000 kuna, koju je Vlada RH odobrila rapskom hotelu "Imperijal" za isplatu plaća "s ciljem da dođe do novca za vlastite potrebe".

ZAGREB - Zagrebački Medicinski fakultet proslavio je danas svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća 92. obljetnicu koju je djelatnicima i studentima čestitao predsjednik države Ivo Josipović. Predsjednik Josipović rekao je da je zagrebački Medicinski fakultet kao najveća hrvatska znanstveno-obrazovna ustanova u području biomedicine tijekom povijesti pomogao razvoju medicinskih fakulteta u drugim gradovima te da "u budućnosti medicinska struka ima puno za pridonijeti ostvarivanju koncepcije pravednog društva u Hrvatskoj tako da svakom pojedincu omogući ostvarivanje njegova prava na zdravlje". Istaknuo je da medicina, uz pravo, spada u red "moćnih profesija" jer odlučuju o sudbinama ljudi pa se kroz odnos liječnika prema pacijentima ogleda i cjelokupan odnos prema čovjeku. Dekan Medicinskog fakulteta prof. Davor Miličić rekao je na svečanosti da na fakultetu radi 300 doktora znanosti, 100 redovitih profesora i stotinjak izvanrednih te velik broj asistenata i znanstvenih novaka. Svake godine fakultet upiše 300 studenata, a prosjek studiranja je šest i pol godina što, istaknuo je, govori o uspješnosti studenata medicine. Dodao je kako fakultet u posljednje dvije godine upisuje u prvu godinu studija 60 studenata više s obzirom na to da Hrvatskoj nedostaje liječnika, a taj će se nedostatak tek osjetiti u sljedećih nekoliko godina. Miličić je, među ostalim, najavio da će se na Medicinskom fakultetu od iduće godine uvesti i dodiplomski studij sestrinstva po uzoru na Europsku uniju i SAD, a u planu je i uvođenje dodiplomskog studija primaljstva.

GOSPIĆ - Snježna mećava zahvatila je popodne i dio Like tako da snijeg nošen jakim vjetrom znatno smanjuje vidljivost i ometa promet. Od 19 sati večeras na svim državnim cestama prema Udbini, Kninu, Srbu i Obrovcu uvedeni su zimski uvjeti. Promet kamionima s prikolicama i tegljačima je zabranjen, a alternativni smjer je Gračac-Sveti Rok-Gospić. Zimski uvjeti na snazi su i na cestama: Senj-Žuta Lokva, Gospić- Karlobag i Gospić-Korenica. Gusti snijeg pada i u podvelebitskom primorju: od Karlobaga prema Barić Dragi na jadranskoj magistrali upućene su dodatne ralice zimske službe koja je u Lici u punoj pripravnosti. Zbog snježne mećave večaras su zabilježena kašnjenja autobusa u mjesnom i međumjesnom prometu.

ZAGREB - Kapitalno djelo hrvatske leksikografije prva dva sveska Hrvatske književne enciklopedije s biografijama pisaca iz svih razdoblje hrvatske književnosti i interpretacijama najvažnijih djela, predstavljena je danas u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže. Prva dva sveska, od A do Ma, dio su velikoga nacionalnoga enciklopedijskog projekta Leksikografskog zavoda kojim će u četiri sveska na 2400 stranica biti obuhvaćena 5221 natuknica. Preostala dva sveska bit će objavljena iduće godine. Uz biografije i interpretacije djela, u enciklopediji su obrađeni i svi važniji hrvatski časopisi i novine te strani časopisi u kojima su surađivali naši pisci. U preglednim člancima obrađeni su svi književni rodovi i važnije vrste, stilska razdoblja i stilski pravci u hrvatskoj književnosti te naše književne veze s drugim nacionalnim književnostima. Hrvatska književna enciklopedija donosi i članke o svim važnijim institucijama i udrugama pisaca koji utječu na razvoj književnog života. Sadržava i biografije stranih pisaca koji su utjecali na hrvatsku književnost, stranih kroatista te svih važnijih prevoditelja. Posebna je pozornost posvećena jeziku hrvatske književnosti, a nije zanemarena ni dijalektalna književnost.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙