FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge iz Domovinskog rata osudile izvješće AI-ja

Autor: dmak
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji najnovije izvješće Amnesty Internationala (AI) primili su kao novi pritisak na Hrvatsku, hrvatsku samostalnost i pravosuđe te smatraju da svjetski moćnici i institucije neopravdano prozivaju Hrvatsku u negativnom kontekstu, priopćila je danas Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

"Izvješće Amnesty Internationala ne možemo shvatiti nikako drukčije nego kao ponovno vraćanje i oživljavanje ratnih trauma, ali ne za agresora, nego za žrtvu, a u ovom slučaju Hrvatska je zasigurno najveća žrtva", ističu.

Podsjećaju da upravo hrvatski branitelji najbolje znaju kako je započeo rat na ovim prostorima i da se nedvojbeno radi o agresiji velikosrpske politike tadašnjeg gospodara života i smrti Slobodana Miloševića kojem je svesrdno potpomagala tzv. JNA. Činjenica je i istina je da usprkos uspostavljanju haškog tribunala vukovarski, ali i egzekutori cjelokupne agresije na Republiku Hrvatsku dobivaju sramotno male presude za pokolje nad civilnim stanovništvom i Hrvatskom vojskom. To civilno stanovništvo nisu bili pripadnici samo hrvatskog naroda, već pripadnici svih nacionalnih manjina kojima su životi skončani na brutalan i krajnje necivilizacijski način.

Ne možemo se oteti dojmu da Hrvatska i Hrvati, ali i svi njezini građani svako malo moraju ponovno prolaziti kroz agoniju smrti i razaranje i podsjećati neke u svijetu o pravednom, obrambenom i nametnutom ratu koji je proživjela Hrvatska. U izvješću se prozivaju Tomislav Merčep, general Davor Domazet-Lošo i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, što su svakako neargumentirane optužbe, naglašavaju u Koordinaciji.

Takvi pritisci iz nekih centara moći, pa bio to i Amnesty International smatramo nediplomatskim potezom, ali i ponovnim pritiskom na Hrvatsku upravo u vrijeme kada je pred vratima Europe i snažno i beskompromisno zalaže u borbi protiv korupcije. Hrvatska je podigla više od 4.000 kaznenih prijava protiv ratnih zločina počinjenih Domovinskom rata, podsjećaju u Koordinaciji i pitaju za koga i u čije ime dolazi takav pritisak iz Amnesty Internationala.

Hrvatska vlada i država nedvojbeno provodi i ponaša se u skladu sa Ustavom i zato dižemo glas protiv svih koji žele omalovažiti hrvatski pravosudni sustav, hrvatsku želju za mirom, suživotom i tolerancijom i koji možda žele usporiti Hrvatsku prema njezinom putu u europske integracije.

Tome u prilog navode i stalne pohvale iz Europe u kojem se nedvojbeno naglašava veliki napredak Hrvatske u zatvaranju poglavlja, pa tako i poglavlja 23. koji govori o pravosuđu, pa Koordinacija postavlja pitanje svrsishodnosti i opravdanosti ovakvog izvješća Amnesty Internationala.

(Hina) pp/xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙