FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ingra poziva Zagrebački holding da plati dug ili će Arenu staviti u hladni pogon

Autor: dber
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pozivamo Zagrebački holding da se pridržava ugovornih obveza i isplati dug Ingri do kraja godine, inače će Arena Zagreb biti stavljena u hladni pogon, upozorili su danas iz građevinske tvrtke Ingre.

Zagrebački holding ove je godine Laništu d.o.o., tvrtki kćeri u stopostotnom vlasništvu Ingre, za operativne troškove održavanja Arene trebao uplatiti 8,9 milijuna kuna, bez PDV-a, no dosad su uplatili tek 2,2 milijuna kuna za troškove održavanja za ovu godinu.

Osim toga, Holding treba uplatiti i 17,7 milijuna kuna na račun depozita koji služi kao jamstvo plaćanja godišnje rate zakupnine za dvoranu koja, bez održavanja, iznosi 7,2 milijuna eura, tvrde u Ingri.

Direktor Arene Tomislav Pervan izjavio je Hini da nemaju problema s podmirivanjem troškova zakupa Arene već s operativnim troškovima jer se njihova procjena pokazala preniskom - prema prvoj procjeni operativni troškovi, koji podrazumijevaju svakodnevno funkcioniranje objekta, iznosili su 300.000 eura godišnje.

Pretpostavljeni paušalni iznos od 300.000 eura nije bio pogođen i u 2010. narastao je na 1,3 milijuna eura, kazao je Pervan i napomenuo da je Arena neposredno nakon otvaranja ugostila Svjetsko rukometno prvenstvo pa nije bilo vremena da se detaljno razmotre troškovi hladnog pogona.

Pervan kaže da Uprave Zagrebačkog holdinga i Arene, zajedno s predstavnicima gradske uprave i Ingre, nastoje elaborirati taj problem jer dosad o podmirenju povećanih operativnih troškova nije bilo riječi.

"Sumnjam da je ikome u interesu zatvaranje Arene", rekao je Pervan dodavši kako uprava Arene radi na projektima s kojima će u idućem razdoblju nastojati povećati prihode i tako anulirati dio troškova.

Iz Ingre pak ističu da su kontinuirano obavještavali upravu Holdinga na njihovu obvezu plaćanja troškova operativnog održavanja u iznosu od 8,9 milijuna kuna, koji je potvrdila i radna skupina Holdinga početkom ove godine, te nije bio sporan sve do sada.

Lanište d.o.o. i Zagrebački holding sklopili su 14. lipnja 2007. Ugovor o zakupu dvorane Arena Zagreb. Dodatkom 1. točkom 2. definirani su operativni troškovi i način njihovog utvrđivanja i usklađivanja. Po njemu, zakupodavac određuje operativne troškove za iduću godinu na temelju stvarnih troškova koje je imao za vrijeme prethodne financijske godine i projekcije troškova koje će imati u idućoj financijskoj godini.

Lanište je napravilo projekciju u siječnju ove godine, a stručna radna komisija koju je oformila uprava Holdinga nakon dvomjesečnih pregovora donijela je odluku da operativni trošak u 2010. godini iznosi 8,9 milijuna kuna, bez PDV-a, te je o tome sastavila zapisnik.

Napominjemo da je taj iznos utvrđen prema detaljnoj specifikaciji koju su prihvatili predstavnici Zagrebačkog holdinga te danas, svega petnaest dana prije kraja kalendarske godine nakon što su predviđeni troškovi već realizirani, nikakvo osporavanje dogovorenog ne oslobađa Zagrebački holding obveze plaćanja, upozoravaju iz Ingre.

U roku 60 dana po završetku godine Lanište d.o.o. dostavit će Holdingu detaljnu izjavu o konačnim operativnim troškovima te će se tek nakon toga moći postići usklađivanje planiranog sa stvarno nastalim troškovima, kažu u Ingri.

(Hina) xmd/xbdj ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙