FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan rast globalnih aktivnosti spajanja i akvizicija, prvi od 2007.

Autor: gvla
LONDON/HONG KONG, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Globalne aktivnosti spajanja i akvizicija u ovoj su godini porasle po prvi puta od 2007., pri čemu je njihova vrijednost premašila 2.200 milijardi dolara, što bi moglo označavati početak novog višegodišnjeg uzlaznog ciklusa, pokazuju u petak objavljeni najnoviji podaci.

Preliminarni podaci novinske agencije Thomson Reuters pokazuju da su globalne aktivnosti spajanja i akvizicija u ovoj godini porasle gotovo za petinu, na rekordnih 2.250 milijardi dolara, pri čemu se najaktivnijim pokazao energetski sektor.

Pritom je udjel gospodarstava u nastajanju u ukupnim transakcijama porastao na rekordnih 17 posto, a njihova vrijednost dosegnula je 378 milijardi dolara.

U SAD-u je zabilježen 11-postotni rast aktivnosti spajanja i akvizicija, dok su aktivnosti u Europi uvećane za pet posto.

Čelnici kompanija, bankari, veliki ulagači poput Schrodersa, te analitičari u bankama kao što su Credit Suisse, Nomura i Societe Generale, redom prognoziraju nastavljen rast aktivnosti spajanja i akvizicija i u idućoj godini.

Jeftino zaduživanje, rekordne količine gotovine, potreba za jačanjem posrnulog gospodarskog rasta, te pozitivne tržišne reakcije na mnoge sporazume iz 2010. trebali bi potaknuti kompanije na nastavak tih aktivnosti, smatraju oni.

"Smatramo da će iduće godine obujam aktivnosti spajanja i akvizicija ponovno porasti. Prekogranične će aktivnosti zasigurno biti intenzivnije nego ikad, s posebnim naglaskom ponovno na Aziji", ocjenjuje predsjednik uprave za međunarodne aktivnosti spajanja i akvizicija u Morgan Stanleyu Scott Matlock.

U to vjeruje i Deutsche Bank, koji je zauzeo peto mjesto na ljestvici najtraženijih savjetnika. "Rast aktivnosti spajanja i akvizicija u 2011. trebao bi nadmašiti onaj zabilježen 2010.", kazao je Henrik Aslaksen zadužen za spajanja i akvizicije u toj banci.

"Povjerenje jača, likvidnosti je dovoljno, troškovi financiranja su atraktivni, a kompanije su intenzivno fokusirane na uočavanje prilika za rast. Uz to, aktivnosti nisu ograničene samo na jedan ili dva sektora", dodao je.

Jedno je nedavno ispitivanje Thomson Reuters/Freemana pokazalo da se u idućoj godini očekuje rast aktivnosti spajanja i akvizicija na oko 3.000 milijardi dolara.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙