FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Tvrtka Prirodni plin, članica INA Grupe, zaključila je ugovor za dobavu prirodnog plina s talijanskom kompanijom Eni, isporuke će započeti s početkom iduće godine, ugovor je zaključen na tri godine s godišnjom količinom od 750 milijuna prostornih metara, priopćeno je danas iz Ine. Iz Ine ističu da je nakon konkurentnog i transparentnog procesa nabave za dobavu plina, čiji je cilj bio odabir visoko pouzdanog dobavljača pod najpovoljnijim uvjetima u smislu najbolje moguće cijene i fleksibilnosti uvjeta, odabrana najbolja ponuda. Isporuke plina započet će od 1. siječnja 2011., a ugovor je zaključen na tri godine s godišnjim količinama od 750 milijuna kubičnih metara u prosjeku, navodi se u priopćenju. Iz Ine ističu da su uspjeli "dogovoriti veću fleksibilnost u količinama i povoljnije cijene, te istovremeno i mogućnost korištenja dvaju pravaca dobave - Slovenije i hrvatsko-mađarskog interkonektora za kojeg se očekuje da će s radom započeti u narednom razdoblju". "Usprkos nekim otvorenim pitanjima vezanima uz budućnost plinskog poslovanja, INA je kontinuirano poduzimala sve potrebne mjere kako bi osigurala stabilnu i neprekinutu opskrbu plinom u Hrvatskoj tijekom ogrjevne sezone, te je u tom smislu i zaključila ugovor o dobavi s najboljim mogućim uvjetima dostupnima na tržištu. Odabir Eni-ja kao pouzdane i kredibilne kompanije dokaz je našeg uspjeha u osiguranju sigurnosti opskrbe za hrvatske građane i industriju", izjava je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta koja se prenosi u priopćenju.

ZAGREB - Mirovinski fondovi kupuju dionice Ine isključivo na temelju vlastite procjene i u interesu svojih članova, priopćila je danas Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Današnjim priopćenje iz te je udruge i službeno potvrđeno da u intenzivnom trgovanju dionicama na Zagrebačkoj burzi zadnja tri dana sudjeluju upravo mirovinski fondovi. Potaknuta medijskim natpisima, a u cilju točnog informiranja javnosti i osobito članova mirovinskih fondova, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava u priopćenju "posebno ističe da mirovinski fondovi svoje aktivnosti na burzi vezane na dionicu Ine provode isključivo na temelju vlastite procjene i vodeći se prvenstveno interesima svojih članova jer u dionici Ine vide dobru investicijsku priliku". Također, dodaju, mirovinski fondovi kupovali su dionicu Ine u više navrata tijekom ove godine u količinama koje je omogućavala oskudna tržišna likvidnost.

ZAGREB - Intenzivno trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi nastavljeno je i danas i do oko 13,20 sati promet dionicom Ine po cijeni od 2.830 kuna iznosio je 89,5 milijun kuna, a protrgovane su 31.642 Inine dionice. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava poslijepodne je priopćila da mirovinski fondovi kupuju dionice Ine isključivo na temelju vlastite procjene i u interesu svojih članova. Mađarski MOL, koji je početkom prosinca najavio, a prije dva dana, 14. prosinca na Zagrebačkoj burzi i objavio svoju opću ponudu kojom malim dioničarima Ine nudi kupnju njihovih dionica po cijeni od 2.800 kuna, danas je u hrvatskim dnevnim novinama objavio oglas u kojem objašnjava svoje namjere i postupke. U protekla dva dana, 14. i 15. prosinca, promet dionicom Ine na Zagrebačkoj je burzi iznosio 387,4 milijuna kuna, a vlasnike je u ta dva dana promijenilo 136.908 Ininih dionica. Temeljni kapital Ine podijeljen je na deset milijuna dionica, a dva najveća dioničara su mađarski MOL koji ima 4.715.538 dionica Ine ili udjel od 47,16 posto, te hrvatska Vlada sa 4.483.552 dionice ili 44,84 posto. Opća ponuda MOL-a usmjerena je institucionalnim i malim dioničarima koji imaju ukupno 800.910 dionica ili 8,009 posto dionica Ine, a da bi MOL stekao većinsko vlasništvo u Ini, potrebno mu je da u općoj ponudi stekne najmanje oko 284,5 tisuća dionica ili oko 2,85 posto dionica Ine.

ZAGREB - Uz i dalje velik obujam trgovanja, ponajviše zahvaljujući dionicama Ine, na Zagrebačkoj burzi danas su uslijedile dobitonosne prodaje dionica, nakon snažnog uzleta njihovih cijena u zadnjih tjedan dana. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,94 posto, na 2.049 bodova. U proteklih tjedan dana, pak, skočio je 11,5 posto. Crobex10 spustio se danas 1,03 posto, na 1.116 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 80 milijuna, što je oko 8 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Pritom na dionice Ine otpada više od 64 milijuna kuna. Do 12 sati vlasnika je promijenilo oko 23.000 dionica Ine, a cijena joj je stabilna na 2.830 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 3,44 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 1,6 posto na 278,96 kuna. Milijunski promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 3,24 milijuna kuna. Poskupjela je 0,04 posto, na 270 kuna. U građevinskom sektoru cijene dionica, koje su znatno skočile u proteklih tjedan dana, danas su najviše korigirane naniže. Dionice Ingre, Tehnike, Dalekovoda i IGH pojeftinile su između 2,8 i 9 posto. Oslabile su i cijene dionica u brodarskome sektoru. Tako su dionice Uljanik plovidbe, Atlantske plovidbe i Jadroplova pojeftinile između 2,5 i 4,5 posto.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije smanjila je naknade svim telekom operatorima i pružateljima poštanskih usluga, a novi Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova HAKOM-a stupa na snagu 1. siječnja iduće godine, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Kako se navodi u priopćenju, naknada za obavljanje poslova, koji nisu vezani uz adresni prostor ili upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, smanjena je za 3,4 posto. Iz HAKOM-a ističu da su posebnu pažnju posvetili operatorima usluga u mrežama pokretnih elektroničkih komunikacija i naknadama koje plaćaju za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom te da su naknade u tom segmentu smanjene za 17,3 posto. Smanjenje naknada utjecat će uz ostalo i na smanjenje prihoda HAKOM-a za oko 20 posto u odnosu na ovu godinu, a to će se, kako se navodi, nadoknaditi racionalizacijom i učinkovitijim poslovanjem. Novi pravilnik donosi i pojednostavljenje izračuna naknada za dodjelu i uporabu radiofrekvencijskog spektra, a koji će pravičnije raspodijeliti troškove korisnika koji se njime služe, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su u Hrvatskoj tijekom prvih devet mjeseci ove godine obavila poduzeća sa 20 i više zaposlenih iznosila je 16,22 milijarde kuna i bila je manja za 30,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Istovremeno je vrijednost novih narudžbi građevinskih radova za područje Republike Hrvatske pala za 45,7 posto, na 10,37 milijardi kuna. Tijekom prvih devet mjeseci građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 2.988 stanova što je 46,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada su ta poduzeća završila 5.555 stanova. Potkraj rujna ta su poduzeća imala 5.356 stanova u gradnji što je 37,1 posto manje nego u istom razdoblju 2009. godine.

ZAGREB - Kroz hrvatske zračne luke od početka ove godine do kraja studenog ukupno je prošlo 5 milijuna putnika, što je za 5 posto ili za 278 tisuća putnika više nego u istom razdoblju prošle godine, a poraste broja putnika zabilježile su i sve veće luke pojedinačno, podaci su Agencije za civilno zrakoplovstvo koje prenosi Ministarstvo turizma. Promatrano po mjesecima najveća su povećanja broja putnika u zračnim lukama zabilježena u srpnju ove godine, za 14 posto, te u kolovozu i rujnu, za 11,5 i za 11,7 posto. Pojedinačno gledano, najveći porast broja putnika u jedanaest mjeseci ove godine od 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je u Zračnoj luci Zadar s nešto više od 253 tisuća putnika. U Zračnoj luci Zagreb putnika je u jedanaest mjeseci ove godine bilo najviše među svim lukama, 1,93 milijuna, ali je u njoj ostvaren najmanji porast u odnosu na lani, za 0,2 posto. Sve zračne luke i do kraja ove godine očekuju nastavak pozitivnog trenda, dok za iduću godinu, uz nove investicije u infrastrukturu i usluge, najavljuju i daljnje poraste broja putnika, ukupno za oko 6 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,25 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,387486 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio i švicarski franak, za 0,62 posto, na 5,757529 kuna, a vrijednost britanske funte pala je za 0,43 posto i srednji tečaj funte iznosi 8,706524 kune. Kuna je pak oslabila prema američkom dolaru i to za 0,25 posto i srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,583468 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙