FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba grafičkih minijatura iz zbirke Frane Para

Autor: mbur
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Izložba pedesetak grafičkih minijatura iz zbirke slikara-grafičara Frane Para otvorena je danas u zagrebačkoj Galeriji Kaj.

Izložba predstavlja grafičke minijature 29 likovnih umjetnika, među kojima su Ferdinanad Kulmer, Virgilije Nevjestić, Matko Trebotić, Ivan Lovrenčić, Albert Kinert, Izabela Šimunović i drugi. Među tehnikama zastupljeni su bakropis, drvorez, sitotisak, monotipija, litografija i dr.

"Riječ je izboru malih komornih grafičkih etida nastalih u razmjeni dobrih želja uz dolazak Božića i Nove godine", navodi Frane Paro, koji je autor izložbe i pisac pogovora u katalogu.

Kako je napomenuo na otvaranju izložba nije nastala iz kolekcionarske strasti, već iz prostog razloga što sam morao isprazniti atelje te su iskrsnule mnoge čestitke umjetnika, prijatelja. Rekao je da je šezedesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća praksa likovno epistolarne razmjene bila vrlo intenzivna - umjesto uobičajenih čestitarskih formi, poslao bi se osobni likovni znak, sintagma ili likovna doskočica.

Frane Paro ugledni je likovni umjetnik, grafičar, pedagog i znanstvenik te dugododišnji profesor i pročelnik Grafičkog odjela zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Autor je više stručnih i znanstvenih knjiga, rasprava i publikacija. Održao je više od 40 samostalnih izložaba.

Izložba u Galeriji Kaj bit će otvorena do 29. prosinca.

(Hina) xmb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙