FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra odluka o dodjeli koncesije za tri nacionalna specijalizirana kanala

Autor: mvra
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Vijeće za elektroničke medije sutra će odlučiti koja će tri od osam ponuditelja dobiti koncesije za emitiranje specijaliziranih televizijskih kanala u zemaljskoj mreži unutar "multipleksa D".

Za tri slobodna nacionalna kanala natječu se ponuditelji Autor za kanal CMC (muzički program), GRP Media za kanal MEGA (zabavni), Hrvatski olimpijski odbor TV (HOO TV) za kanal Sportska televizija (sportski), Kapital Net za kanal Kapital Network (informativno-gospodarstveni), Montura za Kanal 5 regional (zabavno-turistički), Nova TV za kanal Nova sport (sportski kanal), Novi kanal za kanal Obiteljska televizija (zabavni) i RTL Hrvatska za kanal RTL Kockica (program za djecu i mlade).

Koncesije se dodjeljuju na 15 godina, a koncesijska naknada je 450 tisuća kuna na godinu.

Hrvatskoj je 2006. na regionalnoj konferenciji o budućnosti digitalne televizije u Europi dodijeljeno osam multipleksa koji su označeni slovima od A do H. Na jednom multipleksu može biti do pet različitih digitalnih programa, za razliku od analogne televizije, gdje je svaki program bio na svojem kanalu.

Vijeće za elektroničke medije u rujnu je Novoj TV i RTL-u dodijelilo koncesije za emitiranje specijaliziranih kanala u zemaljskoj mreži unutar "multipleksa B". Nova TV prikazivat će program pod nazivom Doma TV, a RTL pod imenom RTL 2.

Osim Nove TV i RTL-a, na taj se natječaj javila i televizijska postaja Kapital Network, koja je prije dobila koncesiju za eksperimentalno emitiranje, ali nije prošla.

Multipleksi od A do C namijenjeni su za nacionalne kanale standardne definicije, multipleks D za nacionalne/regionalne kanale standardne definicije, multipleks E za nacionalne kanale u DVB-H tehnologiji ponajprije za veći broj radijskih kanala ili TV kanala, multipleks od F do G za nacionalno/regionalne kanale u DVB-T/DVB-H tehnologiji i multipleks H za regionalne kanale u DVB-T/DVB-H tehnologiji.

Ukupan broj kanala koji se tehnički može pokrenuti ovisi o više parametara, kao što su vrsta programa (radijski ili TV program), kvaliteta (SD/HD za TV programe) i sustav kodiranja (MPEG-2, MPEG-4, DVB-H), pa ga je teško precizno odrediti, kažu u Agenciji za elektroničke medije.

Pritom Zakon o koncesijama obvezuje tu agenciju da prije raspisivanja koncesije za slobodni kanal utvrdi javni interes i gospodarsku opravdanost, to jest isplativost.

Dosadašnji način rada bio je takav da je u prvoj fazi Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) osiguravala frekvencije i putem javnog natječaja izabrao bi se mrežni operator.

U sljedećoj fazi Vijeće za elektroničke medije utvrđuje javni interes i gospodarsku opravdanost i - ako su ti uvjeti zadovoljeni - raspisuje natječaj.

Vijeće je ovih dana raspisalo javni poziv za utvrđivanje javnog interesa za regionalni elektronički medij televizije na području regije D6 (Lika), gdje u ovom trenutku ne djeluje nijedan regionalni nakladnik, te će, kako se očekuje, u prvom kvartalu 2011. raspisati natječaj za tu koncesiju.

Za ostale slobodne kapacitete to će biti učinjeno uskoro, to jest kada završi proces prelaska gradskih i županijskih televizija u digitalno okruženje. Kad je riječ o pokretanju ostalih multipleksa, Agencija trenutačno ne raspolaže podatkom da su osigurani tehnički preduvjeti, to jest da ima slobodnih frekvencija.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙