FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu indeksi blago porasli, uz mršav promet

Autor: neba
NEW YORK, 15. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu vodeći indeksi tek blago porasli, jer je optimizam ulagača splasnuo nakon opreznog osvrta američke središnje banke na situaciju u gospodarstvu.

Dow Jones indeks porastao je 0,42 posto, na 11.476 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,09 posto, na 1.241 bod, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 2.627 bodova.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja vodeći su indeksi osjetnije porasli, no pred sam kraj cijene su dionica pale, nakon što su čelnici Feda na svojoj posljednjoj sjednici u ovoj godini podržali plan o kupnji 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica i priopćili da je rast gospodarstva i dalje prespor da bi se smanjila nezaposlenost.

Neke je ulagače razočarao oprezni osvrt na gospodarsku situaciju, a neke to što središnja banka nije povećala program otkupa državnih obveznica.

Stoga su cijene 10-godišnjih trezorskih obveznica naglo pale, pri čemu je njihov prinos skočio s 3,28 na 3,45 posto, najvišu razinu u sedam mjeseci.

Rast tih prinosa znači da bi mogle porasti i kamate na zaduživanje države, građana i kompanija.

Zbog toga su u drugi plan pali makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje gospodarstva. Prema jučer objavljenim izvješćima, velike kompanije namjeravaju ubuduće više zapošljavati nego dosad, dok je u studenome promet u trgovini na malo porastao peti mjesec zaredom.

Obujam trgovanja ponovno je jučer bio mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 5.891 bod, a pariški CAC 0,27 posto, na 3.902 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,03 posto, na 7.027 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙