FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: sljedeći predsjednik ministarskog vijeća BiH treba biti Hrvat

Autor: zkre
MOSTAR, 13. prosinca 2010. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je u razgovoru što ga je u ponedjeljak objavio Glas Srpske iz Banje Luke da bi budući predsjednik ministarskog vijeća BiH trebao biti Hrvat.

"Po izmjeni dogovorenoj 2002. na čelu toga vijeća treba biti Hrvat. Bio je Bošnjak Adnan Terzić, potom Srbin Nikola Špirić, a sada treba biti Hrvat", rekao je Inzko.

Pobjednička stranka na prošlim izborima SDP BiH traži da njezin predsjednik Zlatko Lagumdžija, inače Bošnjak, bude predsjednik ministarskog vijeća, a hrvatske stranke i SNSD Milorada Dodika zahtijevaju pak da to mjesto pripadne Hrvatu.

Upitan protivi li se imenovanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za predsjedatelja državnog vijeća ministara, austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH rekao je da o tome neće on odlučivati.

"To nije do mene. O tome trebaju odlučiti i dogovoriti se stranke, ali svakako na redu treba biti Hrvat", istaknuo je Inzko.

Zamjenik visokog predstavnika američki diplomat Roderick Moore nedavno je ustvrdio kako Čović ne može obnašati visoke dužnosti u izvršnoj vlasti jer za njega vrijedi zabrana koju je u prigodi smjene 2005. s mjesta člana predsjedništva BiH naložio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Čović je tada smijenjen zbog podizanja optužnice za korupciju, a taj pravosudni slučaj još nije završio.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙