FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da će Hrvatska danas austrijskim vlastima uputiti zahtjev za izručenjem bivšeg premijera Ive Sanadera i svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz slučaj. "U kontaktima smo s austrijskim ministarstvom pravosuđa, upravo sve dogovaramo i danas će sva dokumentacija koju dogovorimo otići", rekao je Bošnjaković novinarima u Hrvatskome saboru uoči početka sjednice na kojoj u tijeku rasprava o Prijedlogu strategije reforme pravosuđa za razdoblje od 2011. do 2015. Upitan o kakvoj je dokumentaciji riječ ministar je kazao da će Hrvatska poslati "sve ono što bude potrebno u ovoj fazi postupka". "Dakle, formalno naš zahtjev (za izručenjem), dokumenti koje ima USKOK. I ako još nešto bude potrebno mi ćemo pribaviti i to", kazao je Bošnjaković Novinska agencija APA jučer je izvijestila da tužiteljstvo u Salzburgu još uvijek čeka dokumente iz Hrvatske te dodala da je glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger kazala da se očekuje da će dokumenti stići u Salzburg najkasnije do utorka. Sanader, koji je u petak uhićen u Austriji, jučer je ponovno izveden pred suca istrage u Salzburgu kojem je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se u Hrvatskoj optužuje. Njegov bečki odvjetnik Werner Suppan je kazao da se nije govorio o pojednostavljenom procesu izručenja, budući da je po austrijskom zakonu to moguće na drugom saslušanju za 14 dana.

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvao je danas saborske zastupnike da podrže Vladin prijedlog Strategije reforme pravosuđa za idućih pet godina, ključni ciljevi koje su, naglasio je, osiguranje najviših europskih standarda u pogledu neovisnosti, nepristranosti, stručnosti i učinkovitosti pravosuđa. "Prioritet je osigurati neovisnost, nepristranost i stručnost pravosuđa", poručio je Bošnjaković. Istaknuo je kako je u tom smislu pred hrvatskim pravosuđem razdoblje kontinuiteta, odnosno implementacija propisa koji su doneseni, kako bi što brže i kvalitetnije zaživjeli u praksi. "Ovo je strategija koja znači kontinuitet, implementaciju zakona koje smo donijeli, ali i koja osigurava daljnji napredak i razvoj pravosuđa", dodao je Bošnjaković. U njegovu ministarstvu, izvijestio je, ocjenjuju kako je u zadnjih pet godina učinjeno puno u pravosuđu, poduzeti brojni koraci i reforme, što je, istaknuo je, utvrdila i Europska komisija u zadnjem izvješću o napretku Hrvatske. "No, još je puno posla pred nama", naglasio je ministar. Kao zakonske novine koje su donesene i koje bi u idućem razdoblju trebale zaživjeti u praksi, naveo je nove propise o Državnom sudbenom vijeću (DSV), koje će kao samostalno sudačko tijelo birati nove suce, te Državno-odvjetničkom vijeću (DOV) koje će birati državne odvjetnike. "Suci će sami birati svoje predstavnike u DSV, a državni odvjetnici svoje u DOV. To treba zajamčiti daljnju neovisnost sudaca i državnih odvjetnika", poručio je Bošnjaković, najavivši da bi se prvi izbori za ta tijela trebali održati krajem siječnja ili početkom veljače iduće godine.

ZAGREB - Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas je poslao otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem traži da Vlada u hitnu saborsku proceduru uputi zakonske prijedloge kojima bi se propisalo da zastupnici koji se nalaze u pritvoru primaju minimalnu plaću. Lesar je novinare u Saboru izvijestio da je od Vlade zatražio da u saborsku proceduru uputi izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o obvezama i pravima zastupnika u Hrvatskom saboru. "Utvrdio sam kako u oba zakona stoji da dužnosnik ili zastupnik, za vrijeme kada se nađe u u istražnom pritvoru, zatvoru ili odsluženju kazne zatvora do šest mejseci, ima pravo primati punu plaću kao da radi", kazao je, ocijenivši takvu praksu primjerom nejednakosti pred zakonom. Upozorava kako po Zakonu o radu, ako radnik završi u pritvoru ili istražnom zatvoru poslodavac mu istoga trenutka uskraćuje plaću i prema njemu, osim plaćanja mirovinskog i zdravstvenog doprinosa na miminalnu osnovicu, nema nikakvih drugih obveza. Slično je, napominje, i kod državnih službenika kojima u slučaju da završe u pritvoru odmah slijedi suspenzija iz službe i pravo na 60 posto plaće, a ako uzdržava člana obitelji 80 posto. "Smatram da bi zbog društvene pravednosti i odgovornosti u Hrvatskoj državni dužnosnici koji završe u istražnom zatvoru ili pritvoru ili odsluženju kazne zatvora manjoj od šest mjeseci, dakle kada po sili zakona ne dolazi do prestanka mandata, trebali imati pravo tek na minimalnu plaću propisanu Zakonom o minimalnoj plaći. Barem da je u tom dijelu određena količina jednakosti, pa čak i u kriminalu", poručio je Lesar.

ZAGREB - Slab snijeg otežava promet mjestimice u Lici, a zbog niskih jutarnjih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, izvijestio je jutros HAK. Magla, mjestimice gusta smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj i Lici. Osobito oprezno treba voziti na autocesti A1, od Zagreba do Karlovca i od tunela Mala Kapela do Otočca. Zbog zimskih uvjeta zabrana je za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnim cestama: Josipdol-Poljanak, Užljebić-Doljani i Dobroselo-Mazin. Zbog vode na kolniku za sav je promet zatvorena državna cesta D 36 Karlovac-Pisarovina-Pokupsko u mjestima Koritinja i Gradac. Na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zatvoren je izlaz Lužani u smjeru Slavonskog Broda. Obilazak je preko čvorova Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad. Na autocesti A 4 Zagreb-Goričan, na čvoru Kraljevečki Novaki vozi se dvosmjerno, a u smjeru Varaždina zatvoren je izlaz prema Dugom Selu i Sesvetama. Naizmjence se vozi na Jadranskoj magistrali (D 8), preko Šibenskog mosta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙