FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: na referendumu odbačen novih zakon o o RTV-u

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. prosinca 2010.(Hina) - Novi zakon o slovenskoj radio-televiziji, koji je donijela vlada premijera Boruta Pahora a koji je parlament potvrdio prije mjesec i pol, uvjerljivo je odbačen u nedjelju na referendumu koji je održan na inicijativu oporbenih stranaka.

Po neslužbenim rezultatima koji su objavljeni u nedjelju navečer zakon, za koji je vlada tvrdila da javnom RTV-u donosi financijsku stabilnost te veću autonomiju i neovisnost, poduprlo je 27,36 posto izišlih na referendum, dok je 72,64 posto bilo protiv.

Na referendum je izišlo samo 14,63 posto građana s pravom glasa, što je jedan od najmanjih odaziva na referendume u Sloveniji do sada.

Vlada je izrazila razočaranje rezultatom referenduma, a ministrica kulture Majda Širca ocijenila je da će takva odluka birača ozbiljno blokirati razvoj slovenskog javnog RTV servisa.

Rezultatom je zadovoljna oporba koja je tvrdila da je novi zakon o javnoj radio-televiziji po mjeri vladajućih stranaka koje bi RTV i njegov program željeli podrediti svojim interesima.

Bivši premijer i oporbeni vođa Janez Janša rekao je da bi vlada premijera Boruta Pahora rezultat referenduma trebala shvatiti ozbiljno, te promijeniti svoje prioritete i baviti se gospodarskom krizom ili pak pristati na raspisivanje prijevremenih izbora.

(Hina) xfl ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙