FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: 16 mjeseci zatvora za predsjednika novinarskog društva

Autor: vrad
TEHERAN, 12. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Predsjednik Društva iranskih novinara Mašala Šamsolvaezin rekao je u nedjelju za agenciju France Presse da je osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog "potkopavanja islamskog režima" i "vrijeđanja" predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Šamsolvaezin je uređivao više reformatorskih novina koje je vlast zatvorila između 1998. i 2000. i bio je zatvaran više puta, napose u vrijeme prosvjeda protiv ponovnog izbora predsjednika Ahmadinedžada u lipnju 2009.

"Osuđen sam na godinu dana zatvora pod optužbom da sam potkopavao režim i davao intervjue za strane televizijske kuće i novinske agencije", kazao je.

"Osuđen sam i na četiri mjeseca zatvora zbog toga što sam u razgovoru za Al Arabiju (Dubajsku televiziju) nazvao Ahmadinedžada 'megalomanom', što su suci krivo protumačili kao 'lud', dakle uvredljivim za predsjednika", dodao je.

Među optužbama iz presude navodi se i da je u jednom novinskom napisu "branio" Nazak Afšar, zaposlenicu francuskog veleposlanstva u Teheranu koja je uhićena nakon Ahmadinedžadove pobjede na izborima zbog navodne suradnje s "neprijateljima" Irana. Nakon toga se sklonila u Francusku.

Šamsolvaezin ima 20 dana za žalbu.

Trenutačno je četrdesetak novinara u zatvoru u Iranu koji je, uz Kinu, zemlja s najviše zatočenih novinara, po podatcima Međunarodnoga odbora za zaštitu novinara (CPJ) kojemu je sjedište u New Yorku.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙