FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama moli za oporavak Richarda Holbrookea

Autor: dhai
WASHINGTON, 12. prosinca 2010.(Hina) - Američki predsjednik Barack Obama u subotu navečer nazvao je Richarda Holbrookea "izuzetnom figurom američke vanjske politike", te rekao da moli za oporavak kritično bolesnog veterana američke diplomacije.

Holbrookeu (69), posebnom američkom izaslaniku za Afganistan i Pakistan, u petak navečer je pozlilo u State Departmentu pa je hitno prebačen u obližnju bolnicu Sveučilišta George Washington, gdje mu je ubrzo dijagnosticirano puknuće aorte i podvrgnut je operaciji koja je trajala 21 sat.

U subotu navečer je iz bolnice izviješteno da je Holbrooke stabliziran, ali se i dalje nalazi u kritičnom stanju.

Holbrooke, najpoznatiji kao arhitekt Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je završen trogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, u petak se onesvijestio na sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu udaljenu par stotina metara od State Departmenta.

Članovi obitelji, kao i državna tajnica Clinton, te zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen, bili su u bolnici uz Holbrookea, a Clinton ga je posjetila u petak navečer i ponovo u subotu.

"Richard Holbrooke je istaknuta figura američke vanjske politike, ključni član tima za Afganistan i Pakistan, i neumorni javni službenik koji je zadobio divljenje Amerikanaca i naroda diljem svijeta", istakao je Obama u priopćenju Bijele kuće.

Ruptura aorte, najveće arterije koja izlazi iz srca, obično znači brzu smrt ako se odmah ne djeluje, a smanjenje dotoka krvi zbog puknuća aorte, vodio do mogućih teških komplikacija s mozgom i drugim organima, navode stručnjaci.

Holbrookova duga karijera u američkoj diplomaciji datira od imenovanja na dužnost u Južnom Vijetnamu 1962., te uključuje članstvo u delegaciji SAD-a na Pariškim mirovnim pregovorima o Vijetnamu 1973.

(Hina) xdh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙