FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji o "slučaju Sanader"

Autor: lfia
LJUBLJANA, 10. prosinca 2010.(Hina) - Priča o "bijegu" bivšega hrvatskog premijera u slovenskim je medijima i u petak među glavnim vijestima i komentarima, pri čemu neki od njih tvrde kako je slučaj pokazao nespretnost hrvatskih vlasti, a drugi opet da je ta vlast pokazala veliku odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala.

"Za Hrvatsku je temeljno pitanje u 'operaciji Sanader' kako će na sve to gledati u Bruxellesu jer se po načinu na koji su se u Zagrebu prihvatili Sanaderova privođenja čini da Hrvatska još dugo neće otvoriti ključno poglavlje o pravosuđu zbog 'korupcije u državnoj upravi'", piše u komentaru mariborski list "Večer", aludirajući na to da je Sanaderu omogućen odlazak iz Hrvatske iz struktura u državnoj administraciji.

Sasvim suprotno u vezi sa "slučajem Sanader" tvrdi komentator ljubljanskoga dnevnog lista "Dnevnika". "Hrvatska je u 'slučaju Sanader' pokazala više hrabrosti od mnogih susjednih država jer oduzeti imunitet nekome koga se jedno vrijeme smatralo herojem i zaprijetiti mu uhićenjem koje će dovesti do stvarnoga sudskog procesa velika je rijetkost u postkomunističkoj Europi", navodi "Dnevnikov" komentator Ervin Hladnik Milharčič.

"Hrvatska nikad nije pokazivala toliko optimizma (u pogledu ispunjavanja uvjeta za EU) kao zadnjih godinu dana. Izvede li proces (borbe protiv korupcije) do kraja, ona će postati jedna od rijetkih država gdje se savezništvo politike, ekonomije i kriminala ne isplati", navodi komentator, aludirajući na mnoge slovenske priče o klijentelističkim vezama politike i "tajkunske" privatizacije ili korupcijskih slučajeva, gdje nije bilo sudskog epiloga i temeljite policijske istrage.

"Zato i nije čudno da tranzicijski političari iz Hrvatske poput Sanadera bježe u Europsku uniju", sarkastično zaključuje komentator lista.

(Hina) xfl ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙