FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ubojstvo kćeri i pokušaj ubojstva muža šest mjeseci zatvora

Autor: vhor
KARLOVAC, 10. prosinca 2010. (Hina) - Zbog ubojstva iz nehaja četveromjesečne kćeri Lane i pokušaja ubojstva na mah muža, karlovački Županijski sud nepravomoćno je u ponovljenom suđenju danas osudio Zdenku Ivošević iz Ogulina na šest mjeseci zatvora.

Sudsko vijeće proglasilo je Zdenku Ivošević krivom za oba kaznena djela 2004. godine, ali je za ubojstvo kćeri iz nehaja primijenilo zakonsku odredbu po kojoj sud može proglasiti krivom i osloboditi kazne počinitelja kaznenog djela iz nehaja ako njegove posljedice "tako teško pogađaju počinitelja da je kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja", obrazložio je odluku vijeća sudac Ante Ujević.

Za ranjavanje muža (istim metkom kojim je ubijena djevojčica) optuženica je proglašena krivom za "ubojstvo na mah u pokušaju" te joj je presuđeno šest mjeseci zatvora jer sud, kako je obrazložio Ujević, nije prihvatio stajalište obrane da se radilo o nužnoj obrani ili prekoračenju nužne obrane, ali je prihvatio jučer ublaženu pravnu i činjeničnu kvalifikaciju kaznenog djela državnog odvjetništva.

Zamjenica karlovačkoga Županijskoga državnog odvjetništva Ljubica Fiškuš-Šumonja objasnila je jučer u završnoj riječi da se "ublažena prekvalifikacija temelji na vještačenjima iz kojih proizlazi da je Ivošević bila - zbog iznenadnog fizičkog napada supruga Bogdana Ivoševića - u stanju jake razdražljivosti i straha, a u takvo stanje nije došla svojom, nego njegovom krivnjom".

Suđenje je bilo ponovljeno jer je prošlu nepravomoćnu presudu na zatvorsku kaznu od godinu i deset mjeseci Vrhovni sud ukinuo i suđenje vratio istom sudu na ponovno suđenje.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙