FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Željko Gojak optužen za ratni zločin i ostaje u pritvoru

Autor: amat
ZAGREB, 25. studenog 2010. (Hina) - Bivšem karlovačkom policajcu Željku Gojaku produljen je pritvor nakon što je državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

U optužnici koju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Gojaka se tereti da je 5. listopada u karlovačkom naselju Sajevac sa skupinom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) upao u obiteljsku kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja usmrtio njegovu 14-godišnju kćer Danijelu te šogoricu Dragicu Ninković.

Iako je policija u kaznenoj prijavi, a kasnije i državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu, Gojaka teretila i za smrt Marka Roknića u optužnici stoji da je za njegovo ubojstvo odgovoran netko od pripadnika ZNG-a koji su zajedno s Gojakom ušli u Roknićev dom.

U optužnici je navedeno da je Gojak ratni zločin počinio, protivno pravilima međunarodnog prava, dok je kao pripadnik Policijske uprave karlovačke branio grad od napada paravojnih srpskih postrojbi i jedinica JNA.

Sud je prihvatio prijedlog tužiteljstva da mu se pritvor produlji zbog težine kaznenog djela, pa će Gojak u Remetincu najvjerojatnije ostati tijekom cijelog suđenja koje će voditi sudac Siniša Pleše.

Očekuje se da će prvo ročište biti zakazano početkom iduće godine.

Po pisanju tiska slučaj obitelji Roknić, u medijima poznat i kao "karlovački slučaj Zec" aktualiziran je nakon što su dvoje preživjelih članova obitelji, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dali iskaz beogradskom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine. Slučaj je potom preuzelo hrvatsko državno odvjetništvo, a Gojak je uhićen 25. svibnja ove godine.

Dvoje preživjelih je istražiteljima navodno izjavilo da su u kuću upala četvorica vojnika od kojih su dvojicu prepoznali kao susjede. Posmrtni ostaci članova obitelji ove su godine ekshumirani s groblja u Popović Brdu nedaleko od Karlovca.

(Hina) xam yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙