FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pogoršana poslovna klima u Japanu

Autor: mpuk
TOKIO, 10. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Poslovna klima u Japanu pogoršala se u posljednja tri ovogodišnja mjeseca prvi puta u protekla tri mjesečja nakin ukidanja vladinih poticaja i nepovoljnog utjecaja jena na izvoznike, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje.

Pritom je najviše pogoršana klima među najvećim tvrtkama, uz pad odgovarajućeg indeksa u razdoblju od rujna do prosinca na minus 8,0 bodova, s pozitivnih 13,3 boda u prethodnom tromjesečju, objavila je japanska novinska agencija Kyodo News.

Indeks se izračunava oduzimanjem postotka kompanija koje ukazuju na pogoršanje uvjeta poslovanja od onih koje ocjenjuju da su se ti uvjeti poboljšali.

Glavni je razlog za pesimizam istek vladinog poticajnog programa za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila, objavila je agencija Kyodo.

Japan je ove godine pritisnuo i jači jen. Jaka valuta čini izvoz manje konkurentnim i nagriza zaradu kompanija pri povratu u matičnu zemlju.

Indeks koji mjeri klimu među tvrkama tržišne vrijednosti do milijardu jena (12 milijuna dolara), smanjio se na minus 5,0 bodova, s plus 7,1 boda u prethodnom tromjesečju, pokazalao je istraživanje ministarstva financija.

To je njegova najniža vrijednost od drugog tromjesečja 2009.

Mala i srednja poduzeća bila su manje pesimistična nego tijekom ljeta ali su ponovno iskazala negativna očekivanja, uz klizanje indeksa na minus 18,4 bodova, s minus 21,4 boda u prethodnom tromjesečju, navodi se u istraživanju.

Kompanije uglavnom namjeravaju povećati kapitalnu potrošnju po prosječnoj godišnjoj stopi od 9,5 posto u fiskalnoj godini do ožujka, što je nešto više u odnosu na ranije procijenjenih 8,7 posto.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙