FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči dodjele Nobelove nagrade za mir Peking priječi istaknutim osobama put u inozemstvo

Autor: rtom
PEKING, 3. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Uoči svečane dodjele Nobelove nagrade za mir koju je ove godine dobio poznati kineski disident i zatvorenik Liu Xiaobo, kineske vlasti onemogućile su istaknutim aktivistima odlazak u inozemstvo, a u petak je objavljeno da je granična policija spriječila poznatog umjetnika te uglednog ekonomista da otputuju.

Umjetnik Ai Weiwei već je prošao carinsku kontrolu kada ga je zaustavila granična policija i ne navodeći razlog odbila dopustiti mu odlazak. Ai je objasnio da je njegov posjet Njemačkoj, Ukrajini i Danskoj bio ranije planiran te da nije kanio putovati u Oslo gdje će se svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir održati 10. prosinca.

Ekonomist Mao Yushi vraćen je iz zračne luke odakle je trebao putovati na konferenciju u Singapur i nije mu priopćen razlog uskraćivanja putovanja.

Liu Xia, supruga kineskog nobelovca u listopadu je otvorenim pismom pozvala Maoa i još 140 istaknutih disidenata među kojima su odvjetnici i aktivisti za ljudska prava da prisustvuju svečanosti u Oslu.

Policija je s granice već vratila nekoliko pripadnika te skupine, a drugima je ograničila kretanje.

Liu Xia je u kućnome pritvoru od 8. listopada kada je objavljen ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade.

Ovogodišnji izbor Nobelova odbora razljutio je kineske vlasti.

Liu Xiaobo, istaknuti pisac i jedan od vodećih kineskih disidenata, osuđen je na 11 godina zatvora u prosincu jer je sudjelovao u pisanju Povelje '08 kojom su disidenti zahtijevali demokratsku reformu Kine.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙