FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković u Kopenhagenu održao predavanje o članstvu Hrvatske u EU-u i njezinoj ulozi u jugoistočnoj Europi

Autor: vmrs
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u četvrtak u Kopenhagenu predavanje u organizaciji Danskog europskog pokreta s temom "Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i njezina uloga u jugoistočnoj Europi", priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integraciaj (MVPEI).

Ministar Jandroković istaknuo je važnost djelovanja Danskog europskog pokreta s kojim Hrvatska dijeli jednake vrijednosti mira, stabilnosti i prosperiteta europskog kontinenta.

Prikazao je položaj Hrvatske na međunarodnoj sceni iz perspektive povijesnog pregleda hrvatskog puta kroz posljednjih 20 godina te današnji status demokratske hrvatske države i društva s uspostavljenim održivim tržišnim gospodarstvom, kaže se u priopćenju.

Kao punopravna članica NATO-saveza, Hrvatska aktivno pridonosi njegovu radu te je poduprla i nedavno prihvaćeni novi strateški koncept, pridonoseći suočavanju NATO-a s globalnim izazovima 21. stoljeća. Također, Hrvatska je aktivna u 14 mirovnih misija Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a, rekao je ministar i posebno naglasio djelovanje u misiji ISAF-a u Afganistanu, ističe se u priopćenju.

Postignuća u sklopu približavanja punopravnom članstvu u Europskoj uniji iskazana su i u posljednjem izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske. Uz ocjenu da je ono vrlo pozitivno, ministar je dodao kako su planovi o završetku pristupnih pregovora i potpisivanju ugovora o pristupanju sljedeće godine "vrlo realistični". "Važni su nam ohrabrujući signali koje dobivamo od europskih partnera", rekao je ministar Jandroković i istaknuo kako je Mađarska kao jedan od prioriteta predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2011. najavila dovršetak hrvatskih pregovora.

"Činjenica da smo otvorili sva pregovaračka poglavlja te 25 privremeno zatvorili dokazuje da je naš rad pri kraju. No, kako bismo ga dovršili, svjesni smo aktivnosti koje trebamo nastaviti", rekao je ministar i pritom istaknuo ustrajnost u restrukturiranju hrvatske brodograđevne industrije i reformi pravosuđa. Dodao je kako je prioritet hrvatske vlade borba i dalje protiv korupcije te puna suradnja s Haškim sudom. U hrvatskom je interesu i stvaranje poticajnijega poslovnog okruženja, što obuhvaća i potrebne strukturalne reforme, te rad na programima jačanja ukupne hrvatske konkurentnosti.

U sklopu teme vezane uz ulogu Hrvatske u jugoistočnoj Europi ministar je istaknuo promicanje gospodarske suradnje unutar CEFTA-e i uspostavljanje Regionalnog vijeća za suradnju. Podsjetio je na ustupanje pravne stečevine Europske unije susjednim zemljama, uz potpisivanje mnogih bilateralnih ugovora u vezi s obranom, te na policijsku suradnju i suradnju u pravosuđu. Zaključio je da Hrvatska tako pridonosi povećanju kredibiliteta cijele regije, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙