FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London: Jandroković o budućem članstvu RH u EU-u

Autor: ista
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u srijedu na Kraljevskom institutu za međunarodne poslove u Londonu predavanje "Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i hrvatska uloga u jugoistočnoj Europi", priopćeno je iz MVPEI-a.

Izrazivši zadovoljstvo pozivom na predavanje u toj uglednoj ustanovi, ministar Jandroković ujedno je i čestitao Institutu 90. obljetnicu postojanja, priopćeno je.

U predavanju je izložio cjelovitu sliku Republike Hrvatske na široj međunarodnoj sceni te dao povijesni pregled puta koji je Hrvatska prošla u zadnjih 20 godina, do današnje pozicije demokratske države i društva s uspostavljenim tržišnim gospodarstvom.

Kazavši kako je sposobnost prevladavanja svih teškoća u prošlosti ojačala demokratske temelje, kao i euroatlantske težnje i transatlantsku predanost, ministar je kao najbolji dokaz transformacijskog puta koji je Hrvatska prošla istaknuo ulazak u punopravno članstvo NATO-a u travnju prošle godine, priopćeno je iz MVPEI-a.

U kratku razdoblju, dodao je, Hrvatska je od primatelja strane pomoći postala aktivni sudionik u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti. Danas Hrvatska sudjeluje u 14 mirovnih misija pod okriljem Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a, uz temeljni međunarodni mirovni angažman u misiji ISAF-a u Afganistanu, dodaje se u priopćenju.

U okviru hrvatskih postignuća ministar Jandroković osvrnuo se i na tijek pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Istaknuvši kako je prošlomjesečni Izvještaj Europske komisije o napretku Hrvatske bio vrlo pozitivan, dodao je kako su završetak pristupnih pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora u sljedećoj godini vrlo realni. U tom pogledu naglasio je kako su važni ohrabrujući signali koje Hrvatska dobiva od europskih partnera, a posebice najava mađarskih prioriteta u predsjedanju Europskom unijom glede dovršetka hrvatskih pregovora u tom razdoblju, priopćeno je.

Tijekom predavanja ministar je govorio i o hrvatskoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, povratku izbjeglica i zaštiti manjina. Također se osvrnuo i na hrvatske diplomatske napore radi jačanja partnerstva na političkoj i gospodarskoj razini, dodaje se u priopćenju MVPEI-a.

(Hina) xpp ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙