FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska poziva Katoličku crkvu da istraži navode o zlostavljanju

Autor: rtom
DEN HAAG, 9. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Gotovo 2000 osoba prijavilo je da su kao maloljetnici bili seksualno i tjelesno zlostavljani u ustanovama nizozemske Katoličke crkve, objavilo je u četvrtak neovisno istražno povjerenstvo i pozvalo Crkvu da uspostavi sustav odštete žrtvama.

Istraga provedena na zahtjev Nizozemske biskupske konferencije sve do 1945. pokazala je da je Nizozemska, iza Irske, druga zemlja najpogođenija pedofilskim skandalom u Katoličkoj crkvi koji je potresao Europu i Sjedinjene Američke Države zbog čega se žrtvama ispričao papa Benedikt XVI.

Predsjednik povjerenstva, protestant i bivši ministar obrazovanja Wim Deetman, pozvao je Katoličku crkvu da uspostavi djelotvoran sustav novčane odštete žrtvama.

"Imamo popis počinitelja i razgovaramo s nekima od njih", rekao je Deetman. On drži kako je prerano govoriti hoće li istraga uzrokovati smjene u crkvenoj hijerarhiji.

Neovisno istražno povjerenstvo će potkraj 2011. razmotriti je li Crkva provela njihove preporuke.

Neki slučajevi zlostavljanja djece procesuirani su pred sudovima u Nizozemskoj, primjerice u Middelburgu, gdje je žrtva kojoj su danas 34 godine zatražila novčanu odštetu od bivšeg svećenika, danas 88-godišnjaka.

U studenom su svećenici iz salezijanskog reda priznali da isplaćuju novac žrtvama zlostavljanja.

Razotkrivanje dugo čuvanih tajnih zlostavljanja počelo je ove godine kad su o tome progovorile žrtve u Irskoj, Austriji, Italiji i Njemačkoj.

Neki biskupi u nekoliko europskih zemalja napustili su dužnost jer su sami bili zlostavljači ili zato što su prikrivali nedjela počinitelja koji su bili pod njihovom nadležnosti.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙