FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski biskupi oštro osuđuju populističke trendove u Europi

Autor: svuk
BRUXELLES, 26. studenog 2010.(Hina) - Biskupi okupljeni na godišnjem zasjedanju Vijeća biskupskih konferencija zemalja EU-a (COMECE) u Bruxellesu izrazili su u petak zabrinutost i upozorili na populističke pokrete i tendencije u Europi.

"Populizam je složen problem na koji se, s jedne strane može gledati kao na reakciju ljudi na određene postupke, među inima, na postupke službene politike ili medija, a s druge strane, opasnost od populizma je u tome što poopćuje parcijalno i to onda postaje problematično. Društvo u današnjoj Europi mora se s tim suočiti jer je to u prvom redu društveno, a ne tipično crkveno pitanje, a Crkva je spremna u tome pomoći onoliko koliko je to u nadležnosti i u okviru njezina djelovanja", izjavio je hrvatskim novinarima zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je sudjelovao na zasjedanju.

U izjavi koju su biskupi prihvatili na kraju dvodnevnog zasjedanja kaže se da se fenomen populizma manifestira na različite načine, "od određenih oblika regionalizma do nacionalizma, a također i ekstremizma" i da obuhvaća "politički spektar od ljevice do desnice. Ipak, postoje sličnosti: pojednostavljeno predstavljanje problema i rješenje, traženje žrtvenih jaraca, instrumentalizirana razlika između 'nas' i 'njih'".

"Mi kao kršćani duboko smo zabrinuti jer ta pojava teži podjeli društava i potkopava socijalnu koheziju i solidarnost, diskriminaciji najslabijih u društvu, pripadnika manjina koji su označeni kao žrtveni jarci te nudi iluziju jednostavnih rješenja za složene probleme", navodi se u izjavi europskih biskupa.

"Podsjećamo da je populizam u suprotnosti s europskom idejom, koja svoje korijene ima u pojmu solidarnosti. Žalimo što čak i neki kršćani podliježu kušnji da slijede te trendove. Populizam je doista nespojiv s univerzalnim pozivom Crkve", dodaju biskupi.

Zabrinutost zbog populizma među kršćanima izrazio je i na konferenciji za novinare potpredsjednik COMECE-a, kardinal Reinhard Marx. On se pozvao na Bibliju, prema kojoj je "svaki čovjek slika živoga Boga, bio on siromah, imigrant ili homoseksualac".

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙