FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzati razvoj ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj

Autor: pgas
SPLIT, 9. prosinca 2010. (Hina) - Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nužno ći biti ubrzati razvitak ekološke poljoprivredne proizvodnje, a planirano je da se do 2016. godine poveća udio ekoloških u ukupnim poljoprivrednim površinama u Hrvatskoj sa trenutačnih blizu dva posto na osam posto, rečeno je na današnjem seminaru o ekološkoj poljoprivredi održanom u Splitu.

Prema iznesenim podacima, trenutačno je u Hrvatskoj registrirano oko 1.100 ekoloških poljoprivrednih proizvođača s ukupnom površinom od 19.000 hektara, dok je u zemljama Europske unije svaki peti poljoprivredni proizvođač ekološki.

Načelnik Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tomislav Petrović je istaknuo kako su predviđene novčane kazne između 2.500 do 100.000 kuna za prekršitelje novog hrvatskog Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Novi zakon donosi pravila o označavanju ekoloških proizvoda koja zabranjuju rabljenje pojmova 'organski', 'biološki', 'ekološki', 'bio' i 'eko' proizvodima koja nemaju ekološku certifikaciju, istaknuo je Petrović.

Naveo je kako je do sada u Hrvatskoj sedam ustanova imalo ovlasti za izdavanje ekoloških certifikata, ali novim zakonom ukidaju se njihove ovlasti te će se za izdavanje takvih certifikata morati akreditirati u Ministarstvu poljoprivrede, što su do sada već učinile dvije kuće.

Stručnjak za ekološku proizvodnju Projekta COAST Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Ranko Tadić predstavio prijedlog plana razvoja ekološke poljoprivrede i proizvodnje u Hrvatskoj u razdoblju od 2011. do 2016. godine kojim je predviđeno da će površine za ekološku poljoprivredu porasti na blizu 89.000 hektara.

Istaknuo je kako je jedan od stupova nove poljoprivrede politike Europske unije, koja je u pripremi, ekološka poljoprivreda i Hrvatska se za to mora pripremiti.

(Hina) xpgas yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙