FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završavaju 21. Krležini dani

Autor: vsik
OSIJEK,9. prosinca, 2010.(Hina) - Na Filozofskom fakultetu u Osijeku danas je u sklopu 21. Krležinih dana nastavljen znanstveni skup o hrvatskoj drami i kazalištu pod nazivom "Naši i strani povjesničari hrvatske drame i kazališta, teatrolozi i kritičari", a posvećen je akademiku Nikoli Batušiću, jednom od najpoznatijih hrvatskih teatrologa i pisaca koji je umro ove godine.

Tijekom tri dana teatrolozi, redatelji, kazališni kritičari, umjetnici i književnici o toj su temi imali tridesetak izlaganja.

O Nikoli Batušiću (1938.-2010.), unuku Branka Gavelle, velikom poznavatelju Krležinih djela, govorili su među ostalima Branka Brlenić-Vujić, Antun Petrušić i Divna Mrdeža-Antonina.

Brlenić-Vujić govorila je o Batušićevim secesijskim prizorima i poetici umjetnih svjetova u hrvatskoj i europskoj moderni. Antun Petrušić se osvrnuo na značenje glazbe u životu i djelu Nikole Batušića, a Divna Mrdeža-Antonina istaknula je Batušićevo zanimanje za kajkavski teatar.

Na ovogodišnjoj kazališno-teatrološkoj manifestaciji Krležinim danima, uz znanstveni skup o hrvatskoj drami i kazalištu, održana je kazališna smotra, predstavljen je zbornik "Krležini dani 2009. godine" te je otvorena izložba "Kazališne cedulje HNK Zagreb" u povodu 150. obljetnice te nacionalne kazališne kuće.

Dvadeset i prvi Krležini dani završavaju večeras predstavom Krležine "Lede" u Hrvatskome narodnom kazalištu, a otvoreni su 6. prosinca predstavom "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙